[Linux] no QtCreator window after installing QT5.3.1



  • Hallo!

    I have installed Qt 5.3.1 from the offline installation binary on my Debian system.
    As I start the new qtcreator, I do not see any window appearing on the desktop.

    This morning, I at least had an GL error message which apparently solved by enabling DRI in my X11 setup.

    As I am quite new to the setup of the QT environment, I do not know where to start my search.
    Can you point me how to procede?

    @
    ludwig@oehhp14d:/mnt/nts-projects/Qt5.3.1/Tools/QtCreator/bin$ uname -a
    Linux oehhp14d 3.14-1-amd64 #1 SMP Debian 3.14.9-1 (2014-06-30) x86_64 GNU/Linux
    @

    @
    ludwig@oehhp14d:/mnt/nts-projects/Qt5.3.1/Tools/QtCreator/bin$ ldd qtcreator
    linux-vdso.so.1 (0x00007fffb1bfe000)
    libExtensionSystem.so.1 => /mnt/nts-projects/Qt5.3.1/Tools/QtCreator/bin/./../lib/qtcreator/libExtensionSystem.so.1 (0x00007f56d3c0d000)
    libQt5Widgets.so.5 => /mnt/nts-projects/Qt5.3.1/Tools/QtCreator/bin/./../lib/qtcreator/libQt5Widgets.so.5 (0x00007f56d33c9000)
    libQt5Network.so.5 => /mnt/nts-projects/Qt5.3.1/Tools/QtCreator/bin/./../lib/qtcreator/libQt5Network.so.5 (0x00007f56d3065000)
    libQt5Gui.so.5 => /mnt/nts-projects/Qt5.3.1/Tools/QtCreator/bin/./../lib/qtcreator/libQt5Gui.so.5 (0x00007f56d2942000)
    libQt5Core.so.5 => /mnt/nts-projects/Qt5.3.1/Tools/QtCreator/bin/./../lib/qtcreator/libQt5Core.so.5 (0x00007f56d220d000)
    libpthread.so.0 => /lib/x86_64-linux-gnu/libpthread.so.0 (0x00007f56d1fcb000)
    libstdc++.so.6 => /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libstdc++.so.6 (0x00007f56d1cc0000)
    libgcc_s.so.1 => /lib/x86_64-linux-gnu/libgcc_s.so.1 (0x00007f56d1aaa000)
    libc.so.6 => /lib/x86_64-linux-gnu/libc.so.6 (0x00007f56d1700000)
    libgobject-2.0.so.0 => /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libgobject-2.0.so.0 (0x00007f56d14af000)
    libglib-2.0.so.0 => /lib/x86_64-linux-gnu/libglib-2.0.so.0 (0x00007f56d11a6000)
    libX11.so.6 => /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libX11.so.6 (0x00007f56d0e6b000)
    libm.so.6 => /lib/x86_64-linux-gnu/libm.so.6 (0x00007f56d0b6a000)
    libGL.so.1 => /usr/lib/libGL.so.1 (0x00007f56d081d000)
    libicui18n.so.52 => /mnt/nts-projects/Qt5.3.1/Tools/QtCreator/bin/./../lib/qtcreator/./libicui18n.so.52 (0x00007f56d03fd000)
    libicuuc.so.52 => /mnt/nts-projects/Qt5.3.1/Tools/QtCreator/bin/./../lib/qtcreator/./libicuuc.so.52 (0x00007f56d0075000)
    libdl.so.2 => /lib/x86_64-linux-gnu/libdl.so.2 (0x00007f56cfe70000)
    libgthread-2.0.so.0 => /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libgthread-2.0.so.0 (0x00007f56cfc6e000)
    librt.so.1 => /lib/x86_64-linux-gnu/librt.so.1 (0x00007f56cfa66000)
    /lib64/ld-linux-x86-64.so.2 (0x00007f56d3e4c000)
    libffi.so.6 => /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libffi.so.6 (0x00007f56cf85d000)
    libpcre.so.3 => /lib/x86_64-linux-gnu/libpcre.so.3 (0x00007f56cf601000)
    libxcb.so.1 => /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libxcb.so.1 (0x00007f56cf3e1000)
    libnvidia-tls.so.340.24 => /usr/lib/tls/libnvidia-tls.so.340.24 (0x00007f56cf1de000)
    libnvidia-glcore.so.340.24 => /usr/lib/libnvidia-glcore.so.340.24 (0x00007f56cc5cb000)
    libXext.so.6 => /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libXext.so.6 (0x00007f56cc3b9000)
    libicudata.so.52 => /mnt/nts-projects/Qt5.3.1/Tools/QtCreator/bin/./../lib/qtcreator/././libicudata.so.52 (0x00007f56cab4d000)
    libXau.so.6 => /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libXau.so.6 (0x00007f56ca949000)
    libXdmcp.so.6 => /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libXdmcp.so.6 (0x00007f56ca743000)
    @

    Saluti!

    Ludwig


  • Lifetime Qt Champion

    Hi and welcome to devnet,

    What do you get if you launch Qt Creator directly from the console ?



  • Hallo!

    Thank you for the reply and the welcome.

    I simply get nothing.
    No window, no error message on the calling xterm and no return to the shell.

    Running with LIBGL_DEBUG=verbose does not print anything more than that nothing printed without.

    I have checked 5.3.1, 5.3.0 with qtcreator not showing anything.
    Version 5.0.2 seems to work.
    I did not yet check the versions between 5.0.2 and 5.3.0, this is something I can check tomorrow.

    Do you have any hint on how to locate the problem, what to look at?

    Saluti!

    Ludwig


  • Lifetime Qt Champion

    What's the exact OS you are using ?



  • Hallo!

    I am running Debian (jessie) Linux:

    @
    ludwig@oehhp14d:/mnt/nts-projects/Qt5.3.1/Tools/QtCreator/bin$ uname -a
    Linux oehhp14d 3.14-1-amd64 #1 SMP Debian 3.14.9-1 (2014-06-30) x86_64 GNU/Linux
    @

    Saluti!

    Ludwig


  • Lifetime Qt Champion

    Can you try again with the welcome screen plugin disabled ?



  • Hallo!

    In the meantime, I have tried different QT releases from 5.0.2 on.
    Apparently, 5.0.2 is the last one which works on my machine.

    Starting qtcreator without the Welcome plugin does not change the result.

    @
    ludwig@oehhp14d:/mnt/nts-projects/nts/qt/Qt5.3.1/Tools/QtCreator/bin$ LIBGL_DEBUG=verbose ./qtcreator -noload Welcome
    ^C
    ludwig@oehhp14d:/mnt/nts-projects/nts/qt/Qt5.3.1/Tools/QtCreator/bin$
    @

    Question: what did change in QT 5.1.0?

    SalutI!

    Ludwig



  • Hallo!

    Today, I have tried to run qtcreator with different backends.
    Not one of the backends works as desired:

    • abort with error messages (initialization failure, blabla)
    • runs with error messages
    • runs without error messages

    The summary:

    • eglfs: ABORT -> no /dev/fb0 device, no EGLConfig
    • linuxfb: ABORT -> no framebuffer device, no screen initialized
    • minimalegl: ABORT -> no EGLConfig
    • minimal: RUNS WITH NO WINDOW -> plugin does not support "createPlatformOpenGLContext()" / "propagateSizeHints()"
    • xcb: RUNS WITH NO WINDOW -> no error message at all

    Is it possible minimal/xcb need some EGL setup or other runtime library which is not available on my systems and not identified by glxinfo?

    @
    ludwig@oehhp14d:/mnt/nts-projects/nts/qt/Qt5.3.1/Tools/QtCreator/bin$ ./qtcreator --platform help
    This application failed to start because it could not find or load the Qt platform plugin "help".

    Available platform plugins are: eglfs, linuxfb, minimal, minimalegl, offscreen, xcb.

    Reinstalling the application may fix this problem.
    Aborted
    ludwig@oehhp14d:/mnt/nts-projects/nts/qt/Qt5.3.1/Tools/QtCreator/bin$ ./qtcreator --platform eglfs
    EGLFS: Failed to open /dev/fb0
    Debugger command invalid in kit Desktop
    Cant find EGLConfig, returning null config
    EGL Error : Could not create the egl surface: error = 0x3005

    Aborted
    ludwig@oehhp14d:/mnt/nts-projects/nts/qt/Qt5.3.1/Tools/QtCreator/bin$ ./qtcreator --platform linuxfb
    Unable to figure out framebuffer device. Specify it manually.
    linuxfb: Failed to initialize screen
    no screens available, assuming 24-bit color
    QPainter::begin: Paint device returned engine == 0, type: 2
    QPainter::end: Painter not active, aborted
    QPainter::begin: Paint device returned engine == 0, type: 2
    QPainter::begin: Paint device returned engine == 0, type: 2
    Cannot create window: no screens available
    Aborted
    ludwig@oehhp14d:/mnt/nts-projects/nts/qt/Qt5.3.1/Tools/QtCreator/bin$ ./qtcreator --platform minimal
    Debugger command invalid in kit Desktop
    This plugin does not support propagateSizeHints()
    This plugin does not support createPlatformOpenGLContext!
    This plugin does not support propagateSizeHints()
    This plugin does not support propagateSizeHints()
    ^C
    ludwig@oehhp14d:/mnt/nts-projects/nts/qt/Qt5.3.1/Tools/QtCreator/bin$ ./qtcreator --platform minimalegl
    Opened display 0x1

    Initialized display 1 4

    Cant find EGLConfig, returning null config
    Could not create the egl surface: error = 0x3005

    EGL error
    Aborted
    ludwig@oehhp14d:/mnt/nts-projects/nts/qt/Qt5.3.1/Tools/QtCreator/bin$ ./qtcreator --platform xcb
    "Warning reading /home/ludwig/.config/QtProject/qtcreator/profiles.xml:12: Failed to read element "value"."
    "Warning reading /home/ludwig/.config/QtProject/qtcreator/profiles.xml:35: Failed to read element "value"."
    "Warning reading /home/ludwig/.config/QtProject/qtcreator/profiles.xml:12: Failed to read element "value"."
    "Warning reading /home/ludwig/.config/QtProject/qtcreator/profiles.xml:35: Failed to read element "value"."
    ^C
    ludwig@oehhp14d:/mnt/nts-projects/nts/qt/Qt5.3.1/Tools/QtCreator/bin$
    @


  • Lifetime Qt Champion

    What desktop environment/window manager are you using ?



  • Hallo!

    I use a traditional icewm on three boxes, all showing the same behaviour:

    • amd64 / nVidia
    • amd64 / intel
    • i386 / ATI

    Saluti!

    Ludwig



  • Hallo!

    I have found a bug report I will check today.
    https://bugreports.qt-project.org/browse/QTBUG-32269

    Saluti!

    Ludwig


Log in to reply
 

Looks like your connection to Qt Forum was lost, please wait while we try to reconnect.