Qt Examples not showing up on Qt Creator 5.6.1 (build from sources)



  • Hi, I builded Qt 5.6.1 from sources, but the examples are missing when I open Qt Creator, tried locking for them on the sources but don't know where they are.

    Also I tried installing qtbase5-examples but still they don't show, searched the internet with no results. Can you point me out in the right direction? Thanks



  • @Ekki
    Have you tied this http://askubuntu.com/questions/450983/ubuntu-14-04-qtcreator-qt5-examples-missing

    sudo apt-get install qtbase5-examples qtbase5-doc-html


  • @Ekki said:

    Hi, I builded Qt 5.6.1 from sources, but the examples are missing when I open Qt Creator, tried locking for them on the sources but don't know where they are.

    Did you specify -make examples when calling configure for Qt? AFAIR the examples are not built and installed by default... (I have currently no access to my self built Qt but I think the examples are located in $QTDIR/examples)



  • @Ratzz yes, I tried that but still not showing, besides, whats the porpuse of building from sources if I have to install pre-builds anyway. But thanks for replying.



  • @micland For building, things are handled a bit differently, I found the solution, and will post below, thanks



  • After doing some research on the source files, since all the tutorials on the internet seem to focus on getting the help working with pre-builds, I found out you have to make the documentation seperatly.

    When you build Qt from sources, the Qt components, the IDE (Qt Creator) and the documentation are separate things, and you need to build each one, here are the links for the wiki for each one:

    Qt base: https://wiki.qt.io/Building_Qt_5_from_Git
    Qt Creator: https://wiki.qt.io/Building_Qt_Creator_from_Git
    Qt Documentation: http://wiki.qt.io/Building_Qt_Documentation

    In short, to get the help working you need to go to qt5 and run make docs:

    cd ~/qt5
    make docs

    This will build everything, that solved the problem

    EDIT: Found the source of the problem, I didn't pay attention in the configure command provided in this guide "https://wiki.qt.io/Building_Qt_5_from_Git":

    ./configure -developer-build -opensource -nomake examples -nomake tests -no-gtkstyle -confirm-license

    It recommended that because it's faster, but left out the examples and the tests, I should have used it like:

    ./configure -developer-build -opensource -nomake tests -no-gtkstyle -confirm-license

    With that you get everything :)



Looks like your connection to Qt Forum was lost, please wait while we try to reconnect.