Qt5.5 has destroyed how one of my fonts render



  • Hi. This is a rather serious issue since I'm presenting this application on Friday.
    On Qt5.4.2 I had no issues rendering fonts. I've just installed Qt5.5 with no changes to my code and now one of my fonts gets utterly destroyed by Qt. This is on both iOS and Mac.

    Both of my custom fonts are located in the default .qrc file. I'm using the QFontDatabase to make them available to my application

    I first load my fonts in main.cpp like this:

    // Load custom fonts
    if(QFontDatabase::addApplicationFont(QStringLiteral(":/fnt/res/fnt/MuseoSans_500.otf")) == -1)
        qDebug() << "Failed to load font Museo Sans 500";
    if(QFontDatabase::addApplicationFont(QStringLiteral(":/fnt/res/fnt/museo100-regular.ttf")) == -1)
        qDebug() << "Failed to load font Museo 100";
    

    I then access these fonts in QML by doing

    font.family: "Museo Sans"
    font.family: "Museo"
    

    for the fonts loaded respectively. The issue is my "Museo Sans" font doesn't render anything like it's supposed to. However, "Museo" renders fine as if nothing had ever gone wrong.
    Here's a screenshot to demonstrate the rendering issue:
    Screenshot on DropBox

    At the top, you can see "Museo" is rendering fine. Underneath it, however, "Museo Sans" is not rendering fine at all. Those boxes are supposed to say "email address", "password" and "login" respectively...

    It looks as though it tries to render each glyph with the width of the letter it SHOULD be rendering, but it renders the letter 2 entries down in the list. So for example, a "b" becomes a "d".

    Any help on this would be very much appreciated as I'm an Enterprise license holder and this presentation holds a lot of weight behind it. Unfortunately I can't just use an older version of Qt since Qt5.5 has the camera-crash fixes that we need to demonstrate the app properly.


  • Qt Champions 2017

    @eLim said:

    If you are an Enterprise license holder, then call them!
    as it includes Digia support helpdesk as far as i can read. :)

    http://stage-qt.digia.com/About-Us/Contact-Us/


Log in to reply
 

Looks like your connection to Qt Forum was lost, please wait while we try to reconnect.