[SOLVED] Not installing in Ubuntu 13.10



  • Hello, I'm working in Ubuntu 13.10. I've downloaded the package for X11 platforms and I've followed the instructions at http://qt-project.org/doc/qt-4.8/install-x11.html
    I've unpacked the .tar file and started the configuration but it doesn't create the makefile

    @Basic XLib functionality test failed!
    You might need to modify the include and library search paths by editing
    QMAKE_INCDIR_X11 and QMAKE_LIBDIR_X11 in /home/sara/qt-everywhere-opensource-src-4.8.5/mkspecs/linux-g++.@

    Could you please give some hint?
    Thank you so much for your help!


  • Lifetime Qt Champion

    Hi and welcome to devnet,

    You are missing the development packages related to XLib



  • Ok, I guessed I was just missing some packages... how can I get them?


  • Lifetime Qt Champion

    You can either use Ubuntu's graphical package manager or the command line and apt-get



  • Oh, sorry, no, I meant what is the name of the package to install... sorry, but I can't find xlib in the packages list in synaptic :(


  • Lifetime Qt Champion

    Oh, ok, then from the top of my head it something like libx11-dev



  • Ok, I've found it! Now I have a different error message: it says that there is no operation to execute as "first":

    @Creating qmake. Please wait...
    make: Nessuna operazione da eseguire per "first".
    Basic XLib functionality test failed!
    You might need to modify the include and library search paths by editing
    QMAKE_INCDIR_X11 and QMAKE_LIBDIR_X11 in /home/sara/qt-everywhere-opensource-src-4.8.5/mkspecs/linux-g++.@

    thanks again!


  • Lifetime Qt Champion

    You still have the test failing, please, run configure with -v to see what exactly is missing. X11 uses several libs



  • It doesn't seem to encounter any error in the configuring process: this is what it says with the -v option

    @Qt is now configured for building. Just run 'make'.
    Once everything is built, you must run 'make install'.
    Qt will be installed into /usr/local/Trolltech/Qt-4.8.5

    To reconfigure, run 'make confclean' and 'configure'.@

    Thanks again for your help!


  • Lifetime Qt Champion

    You're welcome !

    Since you have it compiling now, please update the thread title prepending [solved] so other forum users may know a solution has been found :)



  • Well, I'm afraid it is not over: when I give the make command, it still gives me an error... :(

    @/usr/bin/ld.gold: errore: impossibile trovare -lXrender
    collect2: error: ld returned 1 exit status
    make[2]: *** [../../../../../../lib/libQtWebKit.so.4.9.4] Errore 1
    make[2]: uscita dalla directory "/home/sara/qt-everywhere-opensource-src-4.8.5/src/3rdparty/webkit/Source/WebKit/qt"
    make[1]: *** [sub-WebKit-qt-QtWebKit-pro-make_default-ordered] Errore 2
    make[1]: uscita dalla directory "/home/sara/qt-everywhere-opensource-src-4.8.5/src/3rdparty/webkit/Source"
    make: *** [sub-webkit-make_default-ordered] Errore 2
    @


  • Lifetime Qt Champion

    You are missing the libxrender-dev package



  • I thank you again, also because I'm starting to feel a bit discouraged. Isn't there a place where I could find all the necessary packages for compiling the library? I'm afraid I'm stealing you a lot of time! :( After installing the libxrender-dev package, this is the error :(

    @helpviewer_qwv.cpp:160:1: error: expected class-name before ‘{’ token
    {
    ^
    helpviewer_qwv.cpp:165:13: error: ‘QWebPage’ does not name a type
    virtual QWebPage *createWindow(QWebPage::WebWindowType);
    ^
    helpviewer_qwv.cpp:166:32: error: ‘WebAction’ has not been declared
    virtual void triggerAction(WebAction action, bool checked = false);
    ^
    helpviewer_qwv.cpp:168:42: error: ‘QWebFrame’ has not been declared
    virtual bool acceptNavigationRequest(QWebFrame frame,
    ^
    helpviewer_qwv.cpp:169:41: error: ‘NavigationType’ has not been declared
    const QNetworkRequest &request, NavigationType type);
    ^
    helpviewer_qwv.cpp: In constructor ‘HelpPage::HelpPage(QObject
    )’:
    helpviewer_qwv.cpp:181:7: error: class ‘HelpPage’ does not have any field named ‘QWebPage’
    : QWebPage(parent)
    ^
    helpviewer_qwv.cpp: At global scope:
    helpviewer_qwv.cpp:189:1: error: ‘QWebPage’ does not name a type
    QWebPage *HelpPage::createWindow(QWebPage::WebWindowType)
    ^
    helpviewer_qwv.cpp:199:30: error: variable or field ‘triggerAction’ declared void
    void HelpPage::triggerAction(WebAction action, bool checked)
    ^
    helpviewer_qwv.cpp:199:30: error: ‘WebAction’ was not declared in this scope
    helpviewer_qwv.cpp:199:48: error: expected primary-expression before ‘bool’
    void HelpPage::triggerAction(WebAction action, bool checked)
    ^
    make[4]: *** [.obj/release-shared/helpviewer_qwv.o] Errore 1
    make[4]: uscita dalla directory "/home/sara/qt-everywhere-opensource-src-4.8.5/tools/assistant/tools/assistant"
    make[3]: *** [sub-assistant-make_default-ordered] Errore 2
    make[3]: uscita dalla directory "/home/sara/qt-everywhere-opensource-src-4.8.5/tools/assistant/tools"
    make[2]: *** [sub-tools-make_default-ordered] Errore 2
    make[2]: uscita dalla directory "/home/sara/qt-everywhere-opensource-src-4.8.5/tools/assistant"
    make[1]: *** [sub-assistant-make_default-ordered] Errore 2
    make[1]: uscita dalla directory "/home/sara/qt-everywhere-opensource-src-4.8.5/tools"
    make: *** [sub-tools-make_default-ordered] Errore 2
    @


  • Lifetime Qt Champion

    This is strange, what I would suggest is to first read "this":http://qt-project.org/doc/qt-4.8/requirements-x11.html you should install the requirement listed (no need to compile anything, just get the packages)

    Then start clean. If you configured Qt directly in the sources you need to make a confclean (or if you want to be really sure it's clean delete the folder and start from a fresh one) However, I would recommend using an out of source build.



  • Ok, the list of the requirements was precious: I've eliminated all the old files and started from scratch and I finally managed it!
    Thank you very much for your patience and for your precious advices!
    Sara


Log in to reply
 

Looks like your connection to Qt Forum was lost, please wait while we try to reconnect.