Important: Please read the Qt Code of Conduct - https://forum.qt.io/topic/113070/qt-code-of-conduct

Known issues with Qt Forum


  • Moderators

    To update. I have been spending some time trying to understand why the unread posts looks wrong, I am still going round in circles but at least it seems that the the database is correct so the forum is not doing the logic correctly. I am still trying to get my head around that part of the code but I have not connected all the dots yet, but progress is being made!


  • Moderators

    After further investigation with the unread posts issue (which is connected to the wrong vote count and so on) it has been placed in the hands of IT now. After checking the database and NodeBB, the problem does not seem to stem from there but potentially due to how our forum is generally hosted it would seem. I was able to see two different set of unread lists from the same IP but on two different computers. Indicating that it is not consistently incorrect but something else seems to be getting in the way here. We hope to have it resolved soon, and I will focus on the other known issues while that goes on.



  • @AndyS Is there any real benefit in the last 'Updates' ?
    I mean nothing really changed.., i only can see a useless 'votes' column in the topic list (usless because it counts OPs question votes) and nothing else.
    is it worth to introduce 50 bugs for that ? Forum is broken for nothing for days

    • "last answer" feature is broken
    • sometimes you see "No one has replied" but there are 3-4 answers already
    • upvotes show 0 if vote < 2
      ...
      ...

  • Qt Champions 2017

    @LeLev said in Known issues with Qt Forum:

    Is there any real benefit in the last 'Updates' ?

    1. Security updates
    2. I, personally, have been waiting for the edit history feature for ages ...

  • Moderators

    @LeLev the issues you are seeing are not connected to the forum updates at all from what I can tell. Something has gone off with the setup itself which is why the issues are happening. As mentioned in my latest update I was able to see on two different computers a different result, it was correct on one computer but incorrect on the other. Therefore both the database and forum software are appearing to work correctly. However we do have some form of load distribution in place for the server so we suspect something might be wrong on that side of things so it is being investigated further.

    It is unfortunate that this happened, but at least with future updates it will be possible to do it closer to the release so it makes it easier to stay on top of issues as they are occur and we hope to have this one solved soon.



  • @AndyS said in Known issues with Qt Forum:

    Ok, the fav-icon I can understand why it goes away, the problem is due to how our server works so the change I made doesn't get saved, therefore I need to do it a different way to make it stick. I'll try and sort that out today, though I am not sure why it stopped working initially because it has nothing to do with the upgrades.

    So while you're waiting for the counter issue, can you fix the "favicon", please, I want to be able to see something noticeable on my bookmarks bar, please :)

    @AndyS said in Known issues with Qt Forum:

    @JonB It should have worked and it did come up before but that was supposedly resolved. So it seems that it has come back again but I also feel that this is all related to the same cause so I just need to figure out what that is. I was hoping to do that today but something more pressing came up so I had to deal with that first. But hopefully I will be able to move forward with this soon. Although it works for me, it bugs the hell out of me too :)

    And I still find that if you/others write @JonB inline like that I do not get the notification alarm so I never know you have replied. If that is/was supposed to work (as opposed to going full Reply), can we have that back too, because this one actually matters! :)


  • Moderators

    @JonB said in Known issues with Qt Forum:

    @AndyS said in Known issues with Qt Forum:

    Ok, the fav-icon I can understand why it goes away, the problem is due to how our server works so the change I made doesn't get saved, therefore I need to do it a different way to make it stick. I'll try and sort that out today, though I am not sure why it stopped working initially because it has nothing to do with the upgrades.

    So while you're waiting for the counter issue, can you fix the "favicon", please, I want to be able to see something noticeable on my bookmarks bar, please :)

    That is next on my list yes, the file is uploaded but for some reason it refuses to keep the link to it. But I hope to have that figured out asap.

    @AndyS said in Known issues with Qt Forum:

    @JonB It should have worked and it did come up before but that was supposedly resolved. So it seems that it has come back again but I also feel that this is all related to the same cause so I just need to figure out what that is. I was hoping to do that today but something more pressing came up so I had to deal with that first. But hopefully I will be able to move forward with this soon. Although it works for me, it bugs the hell out of me too :)

    And I still find that if you/others write @JonB inline like that I do not get the notification alarm so I never know you have replied. If that is/was supposed to work (as opposed to going full Reply), can we have that back too, because this one actually matters! :)

    This one is odd because I have had no problems with this myself, is anyone else experiencing problems with the notification?



  • @AndyS
    Now, you just went Quote, didn't you? And I do not get a notification for that either. But if you had gone Reply, I would have done.

    Now, someone's signature does/used to say "Please press 'Reply', not 'Quote', so that I get notified". So the notification must be something to do with how it parses? This is why I have been asking whether just writing "@JonB ...." at the start, which seems to be popular atm for whatever reason, has ever worked or whether it's in the same category as "Quote" which I don't think has ever notified?


  • Moderators

    @JonB But using quote does put your name at the top, can you screen shot your notification settings in the profile and send me it via PM?


  • Moderators

    I don't know if this was mentioned before, but one curious thing about the notifications is that I seem to be getting the right amount of the notification sounds and right about when the changes happen. It's just the notification icon and list that don't update.


  • Moderators

    It has always been correct for me at least, but I noticed there is some difference if you are on the page already or something so the icon may not update as it counts as you already seeing it


  • Moderators

    I was on another page and got 4 sounds, then a popup on the lower right corner but no new notifications on the list or count on the icon. When I refreshed the page the icon still showed nothing but there was notification on the list (but not highlighed, as if I've already seen it), and when I clicked it it brought me to this topic and there were indeed 4 new posts I haven't seen.


  • Moderators

    Its possibly related to the same unread issue then in that case, we are not sure why that happens but it does depend on the same process to update it so odds are that the cause is the same so once we are certain that is taken care of then we can see if the other issues are solved as a result.


  • Lifetime Qt Champion

    @AndyS The latest status quo for me is, that I get notifications for upvotes and chat messages, but not at all when I'm mentioned.

    So I may already missed some topics because after 3 or 4 other answers you likely miss the message that was directed to you.

    Regards


  • Qt Champions 2017

    Have you tried resetting the options in your profile? If I recall correctly I had that problem, but after deselecting, saving and reselecting and saving the notification preferences it sorted itself out. Worth a try ...


  • Lifetime Qt Champion

    @kshegunov good hint. It seems that setting got disabled somehow. I swear it was working before - let's see :)



  • @kshegunov I have just tried complete reset on mine, we'll see if any improvement....


  • Moderators

    I stopped receiving email notifications 2 days ago. I still receive (some? all?) web notifications.


  • Lifetime Qt Champion

    Did you try to disable and re-enable them ?


  • Moderators

    @SGaist said in Known issues with Qt Forum:

    Did you try to disable and re-enable them ?

    I did ("None" -> "Save Changes" -> "Notification & Email" -> "Save Changes"), but I still didn't get an email for a thread that got a reply after that (https://forum.qt.io/topic/107356/ ).

    I'll try to subscribe to a new thread and see what happens.


  • Lifetime Qt Champion

    Looks like I am also hit with the email issue...


  • Moderators

    @SGaist said in Known issues with Qt Forum:

    Looks like I am also hit with the email issue...

    Seems to have started working again?


  • Moderators

    Yeah, working now. Not sure what happened as there have been no changes lately. I will keep a closer eye on it (been swamped the last few days so not been able to monitor things closely)


  • Lifetime Qt Champion

    Indeed, I am again receiving emails.

    On an unrelated subject, the forum list given under the "Mark as Read" button is strangely sorted. The International list used to be by alphabetical order. Now it's something else but what ? Maybe by Id and they have changed.


  • Moderators

    On the favicon issue, I believe that I have found the cause now, we need to update a plugin (we have a fork of one) before I can say for sure, but hopefully in a day or so this will be 100% fixed.


  • Moderators

    @SGaist said in Known issues with Qt Forum:

    Indeed, I am again receiving emails.

    On an unrelated subject, the forum list given under the "Mark as Read" button is strangely sorted. The International list used to be by alphabetical order. Now it's something else but what ? Maybe by Id and they have changed.

    Probably by ID, I checked the order on NodeBB and that is also in none alphabetical order so at least thats not a problem specific to us for once :)


  • Lifetime Qt Champion

    It seems the link function has changed too. All links not starting with http:// don't seem work. Probably they are threaded as internal links.

    Example: www.qt.io vs. http://www.qt.io

    Regards


  • Moderators

    @AndyS said in Known issues with Qt Forum:

    On the favicon issue, I believe that I have found the cause now, we need to update a plugin (we have a fork of one) before I can say for sure, but hopefully in a day or so this will be 100% fixed.

    I believe this is now fixed, I am going to give it a day (to make sure it gets passed the automatic restarting) to be sure, but fingers crossed this one is taken care of.


  • Moderators

    Calling the favicon thing as fixed now since it is still in place after it automatically restarted



  • @AndyS
    I would confirm that favicon is now back! Thank you.

    However, I wish I could say the same for vote counting, reporting of last posts in the list of posts, initial font, some posts going walkies.... :( I do realise you do this for love, and probably have other RL concerns to deal with, but there is still a depressing amount since the update to fix.... !


  • Moderators

    I know @JonB and I am trying to work out the cause of it, the problem is that the information in the DB is correct and somehow it gets the wrong information, but I have not determined at what point it goes wrong. I was hoping it was the Q&A plugin but it is not that so I have to try and look at the source again. Problem is I cannot reproduce it anywhere but on the main forum, I have 2 testing ones and its fine there.



  • hi @AndyS vote counter values are correct there when you hover the 0 , it's just label that is not refreshed


  • Moderators

    @AndyS on your testserver everything is working?

    Maybe trying a different host would help?


  • Moderators

    @LeLev I don't find that surprising as the approach to getting it is different in that case. At least I think it is.


  • Moderators

    @J-Hilk I have a localhost based test server and the other one is hosted in the same manner (almost) as this one. There is one theory that it has to do with the number of instances running, but they still connect to the same database so that would make no sense. But we did see that two computers from the same IP were getting two different results for the unread, which is baffling.



  • @AndyS
    I know you are doing your best, you are doing a sterling job, I feel your pain!

    @LeLev

    hi @AndyS vote counter values are correct there when you hover the 0 , it's just label that is not refreshed

    ? If it shows 0 and I hover it and it shows some voters, how is "vote counter values are correct"?? :)


  • Lifetime Qt Champion

    @JonB I have exact same issue


  • Moderators

    @AndyS said in Known issues with Qt Forum:

    But we did see that two computers from the same IP were getting two different results for the unread, which is baffling.

    Question, is it the same account in each instance, or 2 different ones ?


  • Moderators

    Same account which is why it was really weird



  • @JonB said in Known issues with Qt Forum:

    ? If it shows 0 and I hover it and it shows some voters, how is "vote counter values are correct"?? :)

    i mean it is not refreshing the count Label/Text element so it shows 0, but when you hover it, you actually see the voters and you cant count


Log in to reply