Dzień dobry, przywitajmy się.
-
Cześć,
pozdrowienia spod Krakowa. Studiuję infę stosowaną na AGH. Nie lubię PHP więc z głupa wziąłem projekt z baz w Qt. Ale dokumentacja jest na tyle dobra, że nie ma znaczenia że jestem początkujący.Chętnych do pomocy zapraszam do forum Installation and Deployment w celu rozwiązania problemu nad którym wiszę trzeci dzień :D
-
[quote author="jaskmar" date="1357581405"]Nie lubię PHP[/quote]
A to niespodzianka ;)
Sorry, niestety na pluginach SQLowych się w Qt nie znam. Musi być koniecznie static?
-
Nie. Może być z załączonym plikiem .so. Chodzi o to że jak zaniosę aplikację do oceny prowadzącej, to żeby ona sobie mogła to odpalić gdziekolwiek. Próbowałem też dynamicznie podpinać ale nic nie wskórałem. Wątek z 4programmers: http://forum.4programmers.net/C_i_C++/209807-qt_dynamiczne_ladowanie_bibliotek_so
-
Hej jaskmar , mozliwe ze juz rozwiazales swoj problem, ale dopiero teraz zauwazylem. Ja na win przebudowalem biblioteki qt z flaga
-qt-sql-<driver> ... Enable a SQL <driver> in the QtSql library, by default none are turned on.Powoduje to tyle ze plugin jest wbudowany w qtsql i nie musisz sie juz o niego martwic.
W twoim przypadku bylo by to -qt-sql-qsqlpsql4http://radekp.github.com/qtmoko/api/buildsystem/over-configure-options-qt-1.html
-
Wow, Qt na uczelni, respekt! Ja miałem na PRz dwa wykłady o Qt, ale ludzie krzywo patrzyli, bo koło studenckie sponsorowane przez Microsoft ;) Oprócz tego, prawie nikt nie słyszał tam o tym.
-
-
Port Qt5 na Androida wejdzie oficjalnie w Qt5.1, podobnie port na iOS.
-
Czy jestem jedynym człowiekiem który uczy się programować jako hobby? ;P
Bo domyślam się ze wszyscy na uczelni, albo po uczelni i pracują w tym kierunku.
A ja np. studiuje Mechanikę i budowe maszyn w gliwicach.
Ale tak mi jakoś się wkręciło to programowanie ;). -
Pewnie nie, ale większość osób programuje bo to lubi i w tym kierunku pracuje/zamierza pracować. Ja studiuję i pracuję od 2 lat i muszę przyznać, że programowanie to jest w 100% to co chce robić przez najbliższe 50 lat! :P
Ps. w Gliwicach studiowałem na AEiI informatykę :) -
Ja tak samo: hobby, a przy okazji studia i praca obecnie. Czasem mam tak, że wracam po 8 godzinach kodzenia do domu i programuje sobie swoje projekty do wieczora, tak dla rozrywki :)
-
No u mnie trochę za późno na zmianę studiów.
Ale też mnie to ciekawi. Czasami myślę że mogłem tam iść na wieżę magów ( AEiI ).
Ps. Serdzio wygrałeś internet :D o to chodzi w życiu, żeby robić co się lubi. Zainstaluj sobie może RescueTime. I będziesz wiedział jaką masz efektywność :) -
A ja wam powiem z własnego doświadczenia, że AEiI jest troszkę przereklamowane jako uczelnia z "poziomem". To moja subiektywna opinia ale znam troszkę te realia i całość działa i ociera się o naleciałości postkomunistyczne. Dziwni wykładowcy i chcący się wykazać doktoranci klepiący w Pascalu.
Sierdzio - nie jesteś sam. Chyba jest nas takich, którzy nawet po pracy lubią poklepać kod troszkę więcej na tym forum :)
-
Cześć wszystkim