Compilation setup for correctly handling typed accented characters



  • Hi,

    I'm facing an issue when typing accented characters in a QPlainTextEdit or a QLineEdit that requires first to type the accent symbol and then the letter to which it will apply: for example '^' + 'o'.
    Instead of printing 'ô', the accent is ignored and only the letter is displayed 'o'.

    I only have this problem on Linux when using the Qt 5.5.1 libraries I compiled from sources and not when using the pre-compiled libraries available for download.
    I'm working on Ubuntu and I already tried to link to the ICU 54 libraries distributed with Qt during compilation but the problem remains.
    I also compared the dependency libraries linked by the two different sets of Qt libraries but I cannot find any difference.

    Do you have any suggestion about what could be the different configuration causing the issue when I compile Qt from sources?

    I need to apply a patch from the most recent branch of Qt 5.5 to fix some warnings in the network module of Qt 5.5.1.

    Thank you


  • Moderators

    @stefi610 said:

    I only have this problem on Linux when using the Qt 5.5.1 libraries I compiled from sources and not when using the pre-compiled libraries available for download.
    I'm working on Ubuntu and I already tried to link to the ICU 54 libraries distributed with Qt during compilation but the problem remains.

    do you only link the ICU binaries to the Qt binaries?
    What i mean is, that of course it's essential to rerun Qt's configure and enable ICU support.



  • Yes, I reran the Qt's configure script in order to link to different ICU libraries and always checked that the ICU support was enabled.
    After compilation I also checked with ldd that the Qt libraries were linked to the expected ICU libraries.



  • I could finally find that the cause of the issue are the 'platforminputcontexts' plugins.
    It seems that the even if my application didn't contain them, the precompiled Qt libraries could load and use some system plugins.


Log in to reply
 

Looks like your connection to Qt Forum was lost, please wait while we try to reconnect.