Important: Please read the Qt Code of Conduct - https://forum.qt.io/topic/113070/qt-code-of-conduct

Cfare gjuhe programuese / framework perdorni tani per zhvillim softuerik • Ju lutem zgjedhni nje nga opsionet dhe pastaj mundesisht pershkruani arsyet pse keni perfunduar ne ate teknologji.

  Cdo koment i juaji eshte i mire se ardhur :D • Une perdor kryesisht C++/Qt e kom zgjedhe kete framework per shume arsye:

  Cross platform

  I shpejte sepse eshte C++

  Eshte framework per C++ (gjuha programuese qe m'flen)

  Jom i interesum kryesisht ne zhvillim softuerik per telefona mobil - Kryesisht ne Symbian/MeeGo - ku Qt eshte framework i te dyja teknologjive :) • Deri tash kam përdorur wxWidgets (ish wxWindows) për Windows dhe për Linux si dhe KDE për disa projekte specifike për KDE. Tash jam duke e konsideruar të përdorë Qt pa KDE ti kem programet e pavarura nga sistemet operative.

  Unë jam i interesuar në krijimin/zhvillimin e aplikacioneve dhe protokoleve IPV6 për mjetet mobile dhe transportuese.

  E urej .Net, MONO dhe Silverlight. • Unë jam i ri ne programim dhe kam fillu me Python sepse me ka pelqy me shum ngase eshte ma e leht (Syntaksa) sesa gjuhet tjera po vitin tjeter ne shkoll do te fillojm me pak c++ po ashtu python eshte gati ne çdo sistem te GNU/Linux • Mono C# GTK/SDL.NET <- Per krijim te programeve dhe lojrave cross-platform (Windows, Linux, Mac, Iphone, Android)
  PHP , Python - Ma shum per web por python rrall se hale sun po ja gjej zbatimin :p • Perdori C++ per Qt po tash jam ka e provoj PySide (Qt with Python).

  Per web perdori Python + Django. • [quote author="linux.master" date="1292695167"]Deri tash kam përdorur wxWidgets (ish wxWindows) për Windows dhe për Linux si dhe KDE për disa projekte specifike për KDE. Tash jam duke e konsideruar të përdorë Qt pa KDE ti kem programet e pavarura nga sistemet operative.

  Unë jam i interesuar në krijimin/zhvillimin e aplikacioneve dhe protokoleve IPV6 për mjetet mobile dhe transportuese.

  E urej .Net, MONO dhe Silverlight.
  [/quote]

  Shume mire, ne Qt ki perkrahje per parsim te IPv6 prej "QHostAddress":http://doc.troll.no/4.7/qhostaddress.html kete klase e perdor kryesisht kur dergon kerkesa apo pranon kerkesa, dmth networking klasat kerkojke si parameter QHostAddress.

  P.S.
  Si po te duket wxWigets? a eshte API i mire? me sa e di wxWidgets eshte vetem GUI toolkit jo framework sikur Qt.

  P.P.S.
  Pse e urren .NET, Mono dhe Silverlight? (vetem kurioz ta dij) :) • [quote author="ardian" date="1292696914"]Unë jam i ri ne programim dhe kam fillu me Python sepse me ka pelqy me shum ngase eshte ma e leht (Syntaksa) sesa gjuhet tjera po vitin tjeter ne shkoll do te fillojm me pak c++ po ashtu python eshte gati ne çdo sistem te GNU/Linux[/quote]

  Mundesh me fillu me PySide (sic e ka ceke hgezim) http://www.pyside.org/ mandej me kalu ngadale ne C++ :) • [quote author="Alket" date="1292698328"]Mono C# GTK/SDL.NET <- Per krijim te programeve dhe lojrave cross-platform (Windows, Linux, Mac, Iphone, Android)
  PHP , Python - Ma shum per web por python rrall se hale sun po ja gjej zbatimin :p[/quote]

  A je tu perdor GTK+ me C? apo Gtk# i cili vjen me Mono? • [quote author="hgezim" date="1292711904"]Perdori C++ per Qt po tash jam ka e provoj PySide (Qt with Python).

  Per web perdori Python + Django.[/quote]

  Une jom tej mase rahat me C++ edhe s'ma kish marr mendja me ndrru ne Python, qysh po te duket ty PySide mbase ti ke pervoje me Python? • [quote author="Milot Shala" date="1292718306"][quote author="linux.master" date="1292695167"]Deri tash kam përdorur wxWidgets (ish wxWindows) për Windows dhe për Linux si dhe KDE për disa projekte specifike për KDE. Tash jam duke e konsideruar të përdorë Qt pa KDE ti kem programet e pavarura nga sistemet operative.

  Unë jam i interesuar në krijimin/zhvillimin e aplikacioneve dhe protokoleve IPV6 për mjetet mobile dhe transportuese.

  E urej .Net, MONO dhe Silverlight.
  [/quote]

  Shume mire, ne Qt ki perkrahje per parsim te IPv6 prej "QHostAddress":http://doc.troll.no/4.7/qhostaddress.html kete klase e perdor kryesisht kur dergon kerkesa apo pranon kerkesa, dmth networking klasat kerkojke si parameter QHostAddress.

  P.S.
  Si po te duket wxWigets? a eshte API i mire? me sa e di wxWidgets eshte vetem GUI toolkit jo framework sikur Qt.

  P.P.S.
  Pse e urren .NET, Mono dhe Silverlight? (vetem kurioz ta dij) :)[/quote]

   • wxWidgets ka API shumë të mirë por për shkak që mundohen të kenë vetëm një API për Sisteme Operative të ndryshme krijon probleme. Për dallim nga QT, wxWidgets nuk implementon verzionet e veta të dritareve, e të kontrollave (push buttons, radio button etc.) por përdorë ato të sistemit operativ.
   • Ato i urrej për shkak se CLI është gjuhë e interpretuar sikur Java. Dhe se Anders Hejlsberg e la punën në Borland pa e përfunduar (Delphi dhe Kylix) dhe ato ide i futi në .net. Pastaj kam punuar 3 vjet për Microsoft-in si Sen. Software Eng. me C++ dhe di shumë hollësira që më pengojnë.


 • Sa i perket styles te sistemeve operative edhe Qt shume mire i ka te implementume, dmth cdo style e merr nga sistemi operativ, ne qofte se ai eshte edhe Symbian apo MeeGo.

  Sa i perket IL (Intermediate Language) apo BC (ByteCode) ke te drejte, per ate arsye as une nuk kom perfundu ne njeren nga ato gjuhe / framework :)


Log in to reply