Skip to content
  • Categories
  • Recent
  • Tags
  • Popular
  • Users
  • Groups
  • Search
  • Get Qt Extensions
  • Unsolved
Collapse
Brand Logo
  1. Home
  2. International
  3. Polish
  4. Problem z QT Design
Forum Updated to NodeBB v4.3 + New Features

Problem z QT Design

Scheduled Pinned Locked Moved Unsolved Polish
6 Posts 2 Posters 3.2k Views 1 Watching
  • Oldest to Newest
  • Newest to Oldest
  • Most Votes
Reply
  • Reply as topic
Log in to reply
This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
  • M Offline
    M Offline
    MNowak
    wrote on last edited by

Hej wszystkim,
    Na forum jestem nowy. Dodatkowo, początkujący jestem również jeżeli chodzi o RPI a także C++ (wcześniej C, C#) i linuksa. Zostałem wrzucony w pewien projekt, który wymaga dopracowania istniejącej aplikacji wizualizacyjnej na RPI. Kod na RPI kompilowany jest skrośnie z PCta. Cały projekt, wraz z konfiguracją środowiska został odziedziczony po kimś. Ze względu na ograniczenia czasowe, niemożliwe jest też rozpoczynanie go od początku. Jeden z głównych problemów jest taki, że zmiany wprowadzane w zakładce Design mojego QT 5.6 tak jakby nie są widziane przez kod programu. Nie możliwe jest użycie go do tworzenia połączeń sygnał->slot, niemożliwe jest tworzenie nowych widgetów etc. W sensie, w plikach .ui coś powstaje, ale za nic nie ma wpływu na pozostałą część projektu. Czy ktoś z was spotkał się z takim problemem? (całą resztę źródeł przeszukałem).
    Pozdrawiam i liczę na pomoc.

1 Reply Last reply
    0
    • sierdzioS Offline
      sierdzioS Offline
      sierdzio
      Moderators
      wrote on last edited by

Odpal qmake i zrób pełny rebuild (prawy klawisz na projekcie, "Run qmake" a potem "Rebuild"), powinno pomóc.

Zmiany spawdzasz lokalnie na PC, czy od razu na Raspberry Pi? Bo może być jeszcze tak, ze deployment nie jest skonfigurowany i ci się wszystko kompiluje ładnie, tylko nie wysyła do malinki.

(Z(:^

1 Reply Last reply
      0
      • M Offline
        M Offline
        MNowak
        wrote on last edited by MNowak

Sprawdzam od razu na malinie. Próbowałem kompilować kod na desktopie i wyrzuca mnóstwo (prawie 500) błędów w plikach mathcalls.h, cmath, random, qchar.h i wielu innych bezpo średnio nie includowanych. Wygląda jak błędna konfiguracja, ale nie widzę nigdzie błędów względem poradników dostępnych w sieci.
        Jeżeli chodzi o odpalanie na malinie, to wszelkie inne zmiany bezpośrednio w kodzie są widoczne. Tylko te wprowadzone przy pomocy designera są pomijane. Wykonałem qmake i przebudowałem projekt, zmian niestety nie ma.

1 Reply Last reply
        0
        • sierdzioS Offline
          sierdzioS Offline
          sierdzio
          Moderators
          wrote on last edited by

Hm, tak wygląda na błedny config. Dobrze byłoby sprawdzić na jakimś czystym projekcie. Może brakuje zainstalowanego kompilatora albo jakichś bibliotek. Jeśli to coś "debianowate", to zainstalowanie build-essential powinno pomóc:

sudo apt install build-essential

Jeżeli chodzi o odpalanie na malinie, to wszelkie inne zmiany bezpośrednio w kodzie są widoczne. Tylko te wprowadzone przy pomocy designera są pomijane.

Hm, to bardzo dziwne. Zmiany plików .ui są przetwarzane przez generator uic na kod C++ i kompilowane bezpośrednio z resztą projektu... Nie bardzo wiem co poradzić. W zakładce "Compilation output" w Qt Creator zobacz czy uic faktycznie jest wywoływany. I w pliku .pro czy masz dodane .ui w zmiennej FORMS:

FORMS += jakisplik.ui innyplik.ui

1 Reply Last reply
          0
          • M Offline
            M Offline
            MNowak
            wrote on last edited by MNowak

Wszystko aktualne, nic nie nadpisał.
            Problem rozwiązałem poprzez odznaczenie shadow-build'a w ustawieniach budowania, usunięcie ui_mainwindow oraz wszystkich moc_xxx i ui_xxx i makefile (znalezione gdzieś na innym forum). Prawdopodobnie problem leżał w tym, że gdzieś ktoś przez przypadek podmienił jakiś z powyższych plików, pewnie ui_mainwindow i od tej pory coś się pochrzaniło, powyższe nie były nadpisywane. W tym momencie poprzednik zaczął tworzyć GUI bezpośrednio z poziomu kodu.
            Zobaczymy, co jeszcze wyjdzie w praniu.
            Kolejny problem mam taki, że nie mogę zdalnie (z poziomu QT->narzedzia->budowanie->ap. zatrzymywane przed budowaniem) zakończyć aplikacji na malinie, a muszę to robić. Do tej pory trudzę się z terminala, ale wypadałoby to naprawić.
            Pozdrawiam

sierdzioS 1 Reply Last reply
            0
            • M MNowak

Wszystko aktualne, nic nie nadpisał.
              Problem rozwiązałem poprzez odznaczenie shadow-build'a w ustawieniach budowania, usunięcie ui_mainwindow oraz wszystkich moc_xxx i ui_xxx i makefile (znalezione gdzieś na innym forum). Prawdopodobnie problem leżał w tym, że gdzieś ktoś przez przypadek podmienił jakiś z powyższych plików, pewnie ui_mainwindow i od tej pory coś się pochrzaniło, powyższe nie były nadpisywane. W tym momencie poprzednik zaczął tworzyć GUI bezpośrednio z poziomu kodu.
              Zobaczymy, co jeszcze wyjdzie w praniu.
              Kolejny problem mam taki, że nie mogę zdalnie (z poziomu QT->narzedzia->budowanie->ap. zatrzymywane przed budowaniem) zakończyć aplikacji na malinie, a muszę to robić. Do tej pory trudzę się z terminala, ale wypadałoby to naprawić.
              Pozdrawiam

sierdzioS Offline
              sierdzioS Offline
              sierdzio
              Moderators
              wrote on last edited by

@MNowak said in Problem z QT Design:

W tym momencie poprzednik zaczął tworzyć GUI bezpośrednio z poziomu kodu.

Eh... ;-)

Sugestie dla ludzi pracujących nad Qt Creatorem warto wrzucać na bugtracker https://bugreports.qt.io

Podczas pracy aplikacji mozna ją zatrzymać klikając czerwony kwadrat w zakłądce Application Output.

0_1507030727855_Screenshot_20171003_133804.png

1 Reply Last reply
              0

• Login

• Login or register to search.
              • First post
                Last post
              0
              • Categories
              • Recent
              • Tags