Sosyal Ag Gruplari ve Aktif Bir Topluluk
-
Arkadaslar Turkiye'de durum malumunuz. Qt herhangi bir cevreye tutunabilmis ya da en ufak bir topluluk olusturabilmis degil.
Eger birseyler kacirmiyorsam elimizde sadece burasi var. Ve buranin da bazi eksiklerinden ileri gelen olumsuzluklari var.
Ornegin;
- Qt ile kimseyi tanistirabilecek bir yapisi yok. Bu forumda bu mesajima kadar gelen biri zaten bizden demektir. Herhangi bir X gelistiricisinin bu mesaja rast gelip Qt neymis deme olasiligi yok.
- Internetin tumumun problemini burasi da paylasiyor. Sosyal ag malesef interneti yutuyor. Ziyaretciyi esir etme surelerini karsilastirdiginizda ornegin Facebook ve Qt Turkiye Forumu arasindaki farktan hic bahsetmesek yeridir. Yani buranin ulasimi zor, yeri ters. Gercekte oldugu gibi dusunun, oraya sube acmamiz gerekir. Internetin yuzde 90'i icin en kolay ulasilabilir yer Facebook Anasayfasi.
- Buranin haberdar etme kabiliyeti dusuk. Isterseniz siradan bir anket yapalim, kacimiz forumun RSS beslemelerine uye ve beslemeleri hangi siklikla yeniliyor soyleyelim. E-Posta bir cozum degil. Zira zaten dahil olmus oldugunuz bir konudan haberiniz oluyor.
- Buranin basinda kimse yok. Destekleyici ya da sinirlayici her turlu mudahaleden yoksun. Mesela yaklasik 1 hafta once birisi acikca lisans falan tanimadigini cikti soyledi bir konuda. Iki dilde bildirim gonderdim. Kimsenin hala haberi bile yok. Konu hala orda, en ustte. Basit bir ornek. Belki buna degil de daha destekleyici ve besleyici mudahalelere daha cok ihtiyacimiz var. Ama iki turlusu de an itibariyla ortada yok.
Ilk adim olarak bence bir Facebook grubuyla buraya destek olabiliriz. En azindan insanlari daha rahat bir araya toplayabilecegimiz kanaatindeyim. Eger toplulugu olusturabilir ve iyi de idare edebilirsek birlikte birseyler yapabilir hale gelmemizi istiyorum. Bu is icin calisabiliriz. Illa ki aramizdan her birinin yapabilecegi birseyler var. Birbirimize birseyler saglayabiliriz. Once kendimiz icin.
Kucuk kucuk buyuyecegine inaniyorum bu isin Turkiye'de. Is ilanlarinin seyri boyle gitmeyecek. Umarim cok daha fazlamiz sevdigi isi sevdigi gibi yaparak ekmek yiyebilecek.
Qt'u seviyoruz degil mi? Neden olmasin?
-
Merhabalar.Ben de yaklaşık 2 haftadır qt ile ilgileniyorum(android).Söylediklerinize katılıyorum.Programlama bilgim üst düzey değil.Bir sorunu araştırırken sıkıntı çekiyorum.İngilizce forumu kullanmadım hiç.Türkçe forum kısmının olması benim ilgimi çekti.Umarım burasını daha da kalabalık ve etkin hale getiririz
-
Dokumantasyon ve topluluk destegi anlaminda Qt belki camiadaki en kuvvetli platform diyebilirim. Google'da [qt] [modul/sinif] [sorun] seklinde bir arama ya global forumdan ya Stack Overflow'dan kesinlikle sonuc donduruyor. Kaldi ki kendi Help bolumu ve Examples arsivi bulunmaz nimet. Ama tabii bu isin ana dili ingilizce ve tum bu sey ingilizce yuruyor. Ingilizce almaya ve vermeye iyiden iyiye isinmamiz lazim. Turkce forum yalnizca herkesi ortaya cikma konusunda cesaretlendirecektir. Yoksa genele bir alternatif olmamiz mumkun degil. Fince forum belki ama Turkce degil :)
Bir araya gelmeye once birbirimizi tanimak icin ihtiyac var bence Metaltrrocker. Mesela kim ne ustunde calismis/calisiyor? Birisi bir duruma nasil bir cozum gelistirmis? Bunlari masaya koyup ustunde konustugumuz toplantilar yapabiliriz. Projeler uretir ya da hazirki projelerde birlikte calisabiliriz. Bu hem uretimimizi ve pratigimizi arttirir hem de ileriki asamalarda cok kaliteli islerin cikabilmesine olanak saglar diye dusunuyorum. Dahasi boyle bir olusumun bilinmesi is firsatlarini da topluluga dogrudan yoneltecektir.
-
https://www.facebook.com/groups/qtturkiye diyebiliriz.
-
hocam siteyi sorabilir miyim izninizle?
-