Qt Creator i nagłówki z biblioteki STL



  • Witam.
    Mam pytanie, czy to normalne, że Qt Creator nie znajduje plików nagłówkowych STL z MinGW ?

    Czyli:
    Tworze sobie projekt Qt bądź nie używający Qt C++. Tam mam np.
    #include <iostream>

    To Creator pokazuje mi, że nie znajduje pliku, ale buduje się bez błędów. Problem jest w tym, że muszę patrzeć w dokumentację, aby się dowiedzieć, jakie metody ma dany obiekt, bądź jak się poprawnie nazywają.
    W tej chwili muszę dołączać za każdym razem w katalogu projektu poleceniem INCLUDEPATH ścieżki do plików nagłówkowych znajdujące się w MinGW. Ale nawet po tym, nie zawsze mogę zobaczyć, jakie są metody, np. w strukturze tm z ctime metody widzę, ale już w std::string nie.

    Może wystarczy dodać jakieś zmienne środowiskowe ?

    Pozdrawiam.


  • Moderators

    U mnie wszystko działa (Kubuntu linux, clang i GCC). Podejrzewać można tylko skompilowany MinGW (bez instalacji) lub może to Windows nawala, lub Qt Creator (problemy ze znalezieniem nagłówków spoza Qt są dość częste).

    Możesz spróbować zainstalować najnowszą wersję, albo nawet skompilować gałąź wip/clang Creatora - możliwe że tam już działa.



  • Witam.
    No, ja używam Windows 7 x64.
    MinGW nie jest instalowane, tylko wypakowane z tej strony: http://sourceforge.net/projects/mingwbuilds/

    Może nawalać system, bo już ma z rok i ciągle coś instalowane, bądź usuwane jest.
    Te zbudowane wersje Qt z Creatorem też mają problem z nagłówkami z STL. No chyba, że ktoś potwierdzi, że u niego działa, to spróbuję jeszcze raz krok po kroku jak osoba u której działa.

    Spróbuję zainstalować oficjalną wersję 2.7.1 z działu download.

    Pozdrawiam.


  • Moderators

    Skoro MinGW nie był instalowany to być może trzeba coś poustawiać w zmiennych środowiskowych. Ale głowy nie dam, Windowsa raczej unikam, to i się nie znam dobrze :)



  • Problemem okazał się MinGW i jego brak dowiązania do nagłówków. W wersji 4.8.1 od razu znajduje nagłówki z STL.
    Pozdrawiam.


Log in to reply
 

Looks like your connection to Qt Forum was lost, please wait while we try to reconnect.