Fordítás
-
Erről már elkezdtünk beszélgetni az "Updates" fülön, most tegyük át a fórumra.
Szóval arra gondoltam, hogy jó lenne a főbb SDK komponensekről szóló cikkeket lefordítani (Qt Creator, Qt Assistant, stb.), illetve most nagyon fut a QML és Qt Quick, így aki ezzel foglalkozik (én egyelőre még nem nagyon), az fordíthatna rá időt, hogy meg legyen magyarul is.
De ez csak javaslat.
-
-
Kicsit elbizonytalanodtam a fordítással kapcsolatban. Az addig OK, hogy a fő wiki oldalakat lefordítjuk, de az igazi haszna az API dokumentáció fordításának lenne szerintem, az viszont nagyon kaotikus állapotban van jelenleg (mármint a wiki-n). A thread-ekről szóló cikk tényleg elég jó, de még az sem 100%-os, a cikkek többsége meg legjobb esetben is félkész. Ez egyrészt azért gáz, mert így az esetleg lefordított oldalakhoz is folyamatosan vissza kell majd térni a módosítások miatt, másrészt meg nem nagyon lehet "koncepcionálisan" dolgozni, hanem a fordítások úgy ad-hoc történnek, vagyis ami éppen nagyjából készen lévőnek tűnik (és tetszik), azt fordítjuk. Ennél viszont kicsit jobban tervezettnek kellene lennie a dolognak, szerintem. Én pl valahogy úgy képzelném, hogy tutorial - szerűen haladunk, vagyis kezdjük az alapoknál és fokozatosan haladunk a keményebb témák felé. Ehhez viszont az API dokumentáció nem a legjobb terep, mert ott nyilván az a cél, hogy szisztematikusan minden API dokumentálva legyen, fejlesztési területenként - és nem "nehézségi fok" szerint kategorizálva. Nem láttam a wiki tervek között olyat, hogy tutorial (vagy hasonló) oldalak fejlesztése. "Itt":http://doc.qt.nokia.com/4.7/tutorials.html van olyasmi, amire gondolok, bár még ez sem eléggé jól struktúrált szerintem, de mindegy is, mert ez viszont kívül esik a wiki-n. Ha már itt tartunk, az sem világos, hogy pontosan hol a határ a QT referencia dokumentációk és a wiki fejlesztésről szóló cikkei között? Kerestem itt a wiki-ről szóló fórumtémák között, de úgy tűnik, ez a kérdés még nem került elő. VCsala, Te sem találkoztál vele? Elég sokfelé post-olsz, azért kérdezlek.
-
Nem, sajnos nem találkoztam ilyen kérdéssel. Nagyjából úgy tűnik a wiki inkább a normál dokumentáción felül érdekes témákra kellene, hogy koncentráljon, de igazad van, elég redundáns a dolog.
Közben én is gondolkodtam a dolgon és arra jutottam, a szószerinti fordításnak sok esetben nincs értelme, érdemes inkább egy-egy jó magyar cikket írni az egyes témákról, használva az eredeti szöveg elemeit. A Qt Creatornál nagyjából erre készülök.
-
"Félig beteg szabin" vagyok, de végre eljutottam ide is. Szóval én amikor a QML-es cikket fordítottam, írtam levelet Alexandrának, hogy mennyire törekedjünk a szószerinti és mennyire az érthető fordításra, és Ő kb. azt mondta, hogy ez "csak egy" wiki, senki sem fog megregulázni érte, ha átírsz 1-2 sort, illetve ezeket később is módosítani lehet. Maga az a QML-es cikk is elég kusza helyenként. Szóval szerintem az angol cikk maga egy jó kiinduló pont, de szerintem bátran magyarosítani lehet helyenként, sőt néha maga az angol cikk is elviselne egy kis módosítást.
Mellesleg nekem is a jó tutorialszerű dolgok hiányoznak, már mint egy ismertető -> 1-2 példa -> és így tovább dolgok, hasonló, mint a @zfarkas1 által belinkelt Qt 4.7-hez tartozó tutorialok, persze cikksorozatszerűbben.
Bár mindezek ellenére én pl. olyan cikkek lefordítását/megírását is tervezem, ami épp az adott munkához, tanulási folyamathoz kell.