Qt Forum

• Login
    • Search
    • Categories
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Groups
    • Search
    • Unsolved

Qt Creator i standard C++11

Polish
    2
    3
    2510
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • W
      WhyMe last edited by

Witam.
      Mam kłopot ze zmuszeniem Qt Creatora w wersji 2.7 do wyświetlenia podpowiedzi z STL w standardzie C++11.
      Kompiluje się wszystko w porządku i jest ok, ale problem jest z wyświetleniem podpowiedzi.
      Np. z forward_list, gdy chcę dołączyć nagłówek, to wyświetla ten plik, ok. Ale jak będę chciał wpisać std::forward_list, to już tego nie wyświetli.

W pliku .pro dodałem:

QMAKE_CXXFLAGS += -std=c++11

W ustawieniach projektu, do argumentów dodałem:
      qmake - CXXFLAGS+="c++0x"
      make - std=gnu++11

Bibliotekę budowałem sam, wersja 5.0.1 x64, Qt Creator w wersji 2.6.81 x64 (chyba), też sam budowałem, czekam na wersję Qt 5.0.2 aby wszystko jeszcze raz zbudować w wersji x64.

Ale obecnie zmieniłem Qt Creator na 2.7.0 x32, ściągnąłem instalkę ze strony projektu Qt, ale jest to samo.

Kompilator MinGW x64 4.8.0 Posix z SJLJ.

W czym może być problem ? Zmienne środowiskowe ? Brak pełnej kompatybilności Qt Creatora do standardu C++11 ??
      Dodam, że np. metodę std::cin.good(), też nie wyświetla w podpowiedziach. Pewnie coś u mnie, ale nie mam pomysłu, jak to naprawić.

Byłbym wdzięczny za każdą pomoc.
      Pozdrawiam.

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • sierdzio
        sierdzio Moderators last edited by

Qt Creator nie wspiera jeszcze w pełni standardu c++11. Możesz próbować build z gałęzi wip/clang, ale pewnie też nie będzie lepiej.

Ponieważ używasz GCC 4.8, flaga "-std=c++11" powinna działać.

(Z(:^

• W
          WhyMe last edited by

Tak, ta flaga działa i jedna i druga. Po prostu czytałem o tych flagach, że jedna jest wprowadzona od 4.7 i w wzwyż czy jakoś tak, a druga używana jest właśnie do tego numerku.

Rozumiem, muszę czekać na wersję stabilną Qt Creatora, w której będzie pełne wsparcie C++11. Cieszę się chociaż z tego, że nic nie popsułem ^^.

• First post
            Last post