Qt Forum

• Login
    • Search
    • Categories
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Groups
    • Search
    • Unsolved

Qt 5.0 RC1 + SDK 7.1 konfiguracja

Polish
    2
    10
    3861
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • Z
      zibicoder last edited by

Witam i pozdrawiam wszystkich.
      Jak wiecie, ukazała się wersja RC1 Qt5.0.
      Czy może ktoś próbował skonfigurować to środowisko na Win7 64bit Home premium?
      Chodzi mi o konfigurację z kompilatorami i debugerem z SDK 7.1 dla windows.
      Czy w ogóle to wystarczy, czy konieczne jest instlowania VS 2010?
      Proszę o wszelkie wskazówki, jak dokonać takiej konfuguracji.
      Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
      Pozdrawiam.

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • sierdzio
        sierdzio Moderators last edited by

SDK powinien wystarczyć, z reguły siedzi tam w środku już MSVC, ale nie wiem, 10, czy 9 (2008). Do tego trzeba dorzucić ICU, kompilacja z SDK wymaga tej biblioteki.

(Z(:^

• Z
          zibicoder last edited by

Wielkie dzięki za odpowieź!
          Czy mógłbyś doprecyzować owo ICU?
          Czy to jest: ICU - International Components for Unicode?
          Przyznam, że jestem nowicjuszem w posługiwaniu się Qt, używam teraz QtSDK1.2.1 z bibliotekami 4.8.4+MinGW (instalacja dziecinnie prosta).
          Dla tego proszę, jeśli można, o podanie kolejnych kroków konfiguracji, tzn. co i w jakiej kolejności instalować, jakie elementy z SDK7.1 są niezbędne (nie chcę zaśmiecać kompa całym SDK+Net4), itp.
          Rozumiem, że jeżeli nie używasz toolsów w konfiguracji jaką ja sobie wymyśliłem - wymagam sporo, ale może mógł byś mi pomóc?
          W necie jak na razie nie ma konkretnych info na w/w temat (zrozumiałe, bo temat świeży), dla tego udeżyłem na to forum.
          Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

• sierdzio

Tutaj jest "pełny opis":http://qt-project.org/wiki/Building_Qt_5_from_Git#aea23489ce3aa9b6406ebb28e0cda430. Przy instalacji gotowych paczek, czyli w twoim przypadku, Python, Perl i Ruby nie są potrzebne.

Jak coś jeszcze nie jasne to pytaj dalej :)

• Z
              zibicoder last edited by

Dzięki.
              Pozwól, że będę marudził dalej.
              W tym linku jest zalecane instalować Visual Studio (jak dobrze zrozumiałem), a mnie chodzi o to, czy same narzędzia z SDK w7 wysrtarczą, bo nie chcę pakować do kopmpa rzeczy z których nie mam zamiaru kożystać.
              Druga sprawa: jak dobrze rozumiem, instalując skompilowane paczki, to już nie muszę kompilować frameworka Qt i nie trzeba użyć narzędzia "configure"?
              Trzecia: czy instalacja samych kompilatorów, toolos'ów i narzędzi debugowania bez .NET 4 wystarczy do debugowania i kompilowania w QtCreator 2.6?
              No nie chciałbym narobić bałaganu w systemie. Wiem z doświadczenia, że takie "zabawy" metodą prób i błędów mogą skończyć się reinstalką systemu...

• sierdzio

Mogą, fakt :) Możesz eksperymentować w maszynie wirtualnej.

Ciężko mi odpowiedzieć ze 100% pewnością, ja pracuję głównie na Linuxie. Z tego, co wiem, Windows SDK zawiera kompilator MSVC, a więc nie potrzeba dodatkowo instalować Visual Studio. Na pewno ważne jest to, żeby używać do kompilacji tego samego kompilatora, którym skompilowano Qt (na Linuxie/ Macu nie jest to aż tak ważne, ale na Windowsie się liczy). Czyli jeśli zainstalowałeś MSVC 10 (2010), to musisz pobrać Qt na MSVC 10.

.NET wogóle nie jest potrzebny, Qt jest całkowicie oddzielnym projektem. Qt Creator jest napisany w Qt/C++, a więc również nie potrzebuje .NETu do pracy.

Aha, jeszcze pytanie o kompilację. Qt5 RC to prekompilowany pakiet, nie musz kompilować Qt (a więc również nie musisz się przejmować configure i nmake).

• Z
                  zibicoder last edited by

Ok. Dzięki sierdzio.
                  Pytanie o .NET - raczej mi chdziło, czy jest konieczne do prawidłowego funkcjonowania kompliatorów czy debugerów w SDK w7.
                  Szkoda (dla mnie), że główniwe ćwiczysz Linuxa...
                  "Na pewno ważne jest to, żeby używać do kompilacji tego samego kompilatora, którym skompilowano Qt" - tzn czy wersja (nr kompilacji) jest istotny, czy masz na myśli MSVC 2010, 2008, itp.?
                  No nic, dziękuję jeszcze raz za zainteresowanie moim postem, i myślę że jeszcze się odezwę w tej sprawie.
                  Pozdrwaiam.

• sierdzio

Aż do numeru kompilacji to nie zchodzi. MS po prostu nie utrzymuje binary compatibility między wersjami. Czyli - Qt skompilowane MSVC 2010, to aplikacje też kompiluje MSVC 2010. Nr kompilacji już raczej nie ma znaczenia. Możesz spróbować mieszać, ale ludzie z reguły przestrzegają przed tym, stąd ja też powtarzam. Na bank nie ma zgodności binarek między MSVC a minGW, tu już niezależnie od wersji.

• Z
                      zibicoder last edited by

Ok. Skusiłem się i zainstalowałem SDK 7.1. Dziadostwo nie pozwala zainstalować kompilatorów, jak nie ma w systemie .NET 4 (pełnego, anie tylko Client Profile). Po doinstalowaniu .NET 4 zainstalował co tam trzeba, bo jak na razie testowałem ActiveQt + QWebView (pobieżnie) - wydaje się działać...
                      Tak że, gdyby ktoś chciał się pokusić o Qt 5.0 RC2 + SDK 7.1 - to powinno wystarczyć.
                      Dzięki sierdzio raz jeszcze.

• sierdzio

Miło mi.

BTW: Qt 5 jest już oficjalnie wypuszczone.

• First post
                          Last post