Skip to content
  • Categories
  • Recent
  • Tags
  • Popular
  • Users
  • Groups
  • Search
  • Get Qt Extensions
  • Unsolved
Collapse
Brand Logo
  1. Home
  2. International
  3. Polish
  4. Qt licencja
Forum Updated to NodeBB v4.3 + New Features

Qt licencja

Scheduled Pinned Locked Moved Unsolved Polish
2 Posts 2 Posters 499 Views 1 Watching
  • Oldest to Newest
  • Newest to Oldest
  • Most Votes
Reply
  • Reply as topic
Log in to reply
This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
  • D Offline
    D Offline
    dziubasa
    wrote on last edited by

Re: Qt w firmie - licencja

Witam serdecznie,
    Mam podobny dylemat co w temacie, z pewnymi różnicami. Chciałbym prosić o wyjaśnienie kwestii związanych z licencją Qt. Robię sobie i znajomym różne programiki nieodpłatnie, natomiast pojawiła mi się ostatnio propozycja zrobienia programu odpłatnie do pewnego urzędu tylko dla pracowników urzędu, który by usprawniał im kwestie związane z organizacją etc. Byłby on obsługiwany tylko wewnątrz urzędu, przez pracowników. Pierwszy raz popatrzyłem na licencje komercyjne i spadłem z krzesła, jak zobaczyłem jaka kwota wchodzi w grę. Więcej niż bym zarobił. Trochę zacząłem się wgryzać w licencję GPL i LGPL i chyba by była odpowiednia. Chyba, bo tak do końca nie mam pewności. I tu pytanie. Czy w takiej opisanej przeze mnie sytuacji mogę bazować na licencji LGPL? (Dodatkowe wskazówki mile widziane.)

sierdzioS 1 Reply Last reply
    0
    • D dziubasa

Re: Qt w firmie - licencja

Witam serdecznie,
      Mam podobny dylemat co w temacie, z pewnymi różnicami. Chciałbym prosić o wyjaśnienie kwestii związanych z licencją Qt. Robię sobie i znajomym różne programiki nieodpłatnie, natomiast pojawiła mi się ostatnio propozycja zrobienia programu odpłatnie do pewnego urzędu tylko dla pracowników urzędu, który by usprawniał im kwestie związane z organizacją etc. Byłby on obsługiwany tylko wewnątrz urzędu, przez pracowników. Pierwszy raz popatrzyłem na licencje komercyjne i spadłem z krzesła, jak zobaczyłem jaka kwota wchodzi w grę. Więcej niż bym zarobił. Trochę zacząłem się wgryzać w licencję GPL i LGPL i chyba by była odpowiednia. Chyba, bo tak do końca nie mam pewności. I tu pytanie. Czy w takiej opisanej przeze mnie sytuacji mogę bazować na licencji LGPL? (Dodatkowe wskazówki mile widziane.)

sierdzioS Offline
      sierdzioS Offline
      sierdzio
      Moderators
      wrote on last edited by

@dziubasa co do licencji jest też opcja Start Up, znacznie tańsza: https://www.qt.io/pricing/qt-for-small-business

Ale wracając do pytania: zarówno GPL jak i LGPL mogą być wykorzystywane komercyjnie. Te licencje w ogóle nie zajmują się kwestią pieniędzy, w nich chodzi tylko o wolność kodu i prawa użytkowników do wglądu w kod, podmiany bibliotek itd. Także spokojnie możesz na programie zarabiać i nie ma znaczenia czy program jest tylko dla pracowników urzedu czy ogólnie dostępny.

Za to to, co musisz zrobić, to spełnić wymagania licencji którą wybierzesz. W aplikacjach komercyjnych zdecydowanie najpopularniejszą opcją jest LGPL.

Różnice w wielkim skrócie: w GPL twój kod również musi być GPL. W LGPL twój kod może mieć dowolną licencję (w tym w pełni "zamkniętą", komercyjną) ale musisz umożliwić użytkownikom podmianę Qt na ich własną wersję (bardzo łatwe w przypadku bibliotek dynamicznych (DLL)).

W obu licencjach:

• musisz poinformować użytkowników, że wykorzystujesz Qt i na jakiej licencji
      • musisz dołączyć pełen kod licencji do produktu
      • na życzenie klienta musisz udostępnić kod Qt (a w przypadku GPL również kod twojej apki)

Więcej info: https://www.tldrlegal.com/license/gnu-lesser-general-public-license-v3-lgpl-3 i https://www.tldrlegal.com/license/gnu-general-public-license-v3-gpl-3

(Z(:^

1 Reply Last reply
      0

• Login

• Login or register to search.
      • First post
        Last post
      0
      • Categories
      • Recent
      • Tags
      • Popular