Losowe dodawanie kształtów i pobieranie pikseli
-
Witam.
Jakich klas użyć, jeśli chcę losowo dodawać kółka, przeprowadzać na nich szkieletyzację i dylatację i pobierać piksel wyświetlanego obrazka spod kursora myszy?Kółka można dodawać w QScene, ale wtedy nie mogę zmieniać stanu pikseli, jak wezmę Pixmapę, to nie będę mógł łatwo dodawać kółek... Może ktoś poradzić?
-
Opis dość skąpy, nie do końca rozumiem. Ale spróbuję, może coś pomoże. Pobieranie informacji o pikselach jest dość proste w QImage (funkcja QImage::pixel()), ale to chyba nie bardzo pasuje do tego use case'a. Możliwe, że metoda jest też w innych klasach.
Może QML? W Qt5 mogą być problemy, ale w 4 wszystko oparte o QPainter i QGraphicsView, więc zarówno rysowanie, jak i pobieranie informacji o scenie powinno być proste.
Albo, można zastosować sam QGraphicsView (chyba to właśnie robisz, ciężko powiedzieć, bo klasa QScene w Qt nie istnieje). Rysowanie jest tam mniej przyjemne, niż w QML.
Jako fallback zawsze pozostaje stary dobry QPainter.
-
Ja zdecydowałbym się raczej na "Graphics View Framework":http://developer.qt.nokia.com/doc/qt-4.8/graphicsview.html .
Dodajesz sobie do sceny obiekty o dowolnych kształtach. Możesz obiekty zmieniać w miarę dowolnie.
Pozycję kursora myszy, możesz prze-mapować miedzy obiektami na scenie jak również między view i sceną.