[Решен]QT Creator 2.2.1 под Ubuntu
-
Здравейте,
Отдавна се ровя из интернет, но не мога да намеря решение на един проблем. Та как мога като компилирам конзолна програма да я стартирам в терминал ? -
Стартирай Qt Creator, избери File > File or Project. От прозореца, който ще се появи, избери Other Project и Qt Console Application. Аз съм с Qt Creator 2.3.1, но предполагам, че и на версия 2.2.1 тези неща са същите.
-
Изпълнимият файл трябва да е в директорията с кода или в директория с име като това на проекта плюс build и за каква конфигурация на Qt. Тази директория се намира там, където и проекта.
Файла се стартира като отвориш терминал в тази директория и напишеш името на файла(това за Win ) или ./името–на–файла (за Линукс)
-
[quote author="task_struct" date="1322087815"]Файла се стартира като отвориш терминал в тази директория и напишеш името на файла(това за Win ) или ./името–на–файла (за Линукс)[/quote]
Ох, нещо вече ми се доспа и не съм разбрал правилно въпроса :)
-
Охх и на мен ми се спи. Аз пък не видях, че пише Убунту в заглавието. :)
-
Идеята ми е как да го направя при дебъг да се стартира в терминал :/
-
Qt Creator-a пренасочва изхода към своят таб Application Output можеш от там да гледаш какво става, ако това искаш. Може ли да поясни по-точно какво се опитваш да направиш?
-
В момента го гледам от там. Като пиша приложения, който четат всичко от други устройства няма проблеми, но е изключетелно неудобно ако трябва да се въвежда нещо. Точно поради тази причина не мога да използвам Qt Creator като IDE в университета, в който уча :) И заради това искам да разбера как става номера.
-
Доколкото разбирам ти искаш да пускаш (стартираш) конзолната си програма директно от QtCreator-а, но да той да отваря терминал и там да я пуска - така ли?
Не съм го пробвал, но гледам че като се отвори един проект в QtCreator, в Project, Run Settings има едно чекче Run in terminal. Да не би това да ти реши проблема?
-
[quote author="M_3_T" date="1322139796"]Доколкото разбирам ти искаш да пускаш (стартираш) конзолната си програма директно от QtCreator-а, но да той да отваря терминал и там да я пуска - така ли?
[/quote]Правилно си разбрал :)
[quote author="M_3_T" date="1322139796"]
Не съм го пробвал, но гледам че като се отвори един проект в QtCreator, в Project, Run Settings има едно чекче Run in terminal. Да не би това да ти реши проблема?[/quote]
Точно така стана :) Но също така в Tools->Options->Environment->General -> Terminal трябва да се постави /usr/bin/xterm -e :) -
[quote author="HerpaMoTeH" date="1322141597"]
Точно така стана :) Но също така в Tools->Options->Environment->General -> Terminal трябва да се постави /usr/bin/xterm -e :)
[/quote]В Windows-кия QtCreator няма такова нещо. Сигурно защото няма особен избор на терминали :-D