Błąd uruchamiania procesu. Albo brak programu
-
Choć jestem jeszcze nowicjuszem to po podstawach w Pythonie chciałem swych sił spróbować w tym języku w Qt. I teraz tak kiedyś miałem Pytona zainstalowanego na dysku E ale to powodowało kłopoty z długą ścieżką i nazwami folderów więc go usunąłem i zainstalowałem na nowo bezpośrednio na dysku C. Gdy teraz próbuje np. debugowac jakiś program w Qt to on wywala od razu komunikat "Nie można rozpocząć pdb "E:/stara ścieżka do python.exe": Nie można rozpocząć procesu: Nie można odnaleźć określonego pliku." Gdzie mogę w Qt podać nową, aktualna ścieżkę? Z góry dziękuje za pomoc.
-
@JanuszPolityki said in Błąd uruchamiania procesu. Albo brak programu:
Choć jestem jeszcze nowicjuszem to po podstawach w Pythonie chciałem swych sił spróbować w tym języku w Qt. I teraz tak kiedyś miałem Pytona zainstalowanego na dysku E ale to powodowało kłopoty z długą ścieżką i nazwami folderów więc go usunąłem i zainstalowałem na nowo bezpośrednio na dysku C. Gdy teraz próbuje np. debugowac jakiś program w Qt to on wywala od razu komunikat "Nie można rozpocząć pdb "E:/stara ścieżka do python.exe": Nie można rozpocząć procesu: Nie można odnaleźć określonego pliku." Gdzie mogę w Qt podać nową, aktualna ścieżkę? Z góry dziękuje za pomoc.
Co to jest kod Python?
Co to jest kod Qt?
Gdzie jest każdy folder?
Polski jest trudny do zrozumienia. Jeśli to możliwe, zrób to po angielsku. -
@JanuszPolityki A zmienna PATH w systemie i w Qt jak wygląda? Z tego, co opisujesz, wynika że albo 1) python nie jest w ścieżce PATH systemu operacyjnego (btw., jaki OS jest w użyciu?) lub 2) Qt nie wykryło ścieżek do pythona poprawnie (co w sumie może też wynikać z 1).
-
@artwaw Przy instalacji Pythona pilnowałem by zaznaczyć opcje PATH tak że z instalacją innych rzeczy nie mam problemu. Tylko Qt nie wykrywa ścieżki do pytana poprawnie czyli skądś czerpie informacje o starej nie aktualnej ścieżce. Nie zna się na tym kompletnie ale przypuszczam ze to może jakiś stary rejestr albo inny syfny plik. Dlatego chciałbym sam ręcznie podać do Qt poprawną ścieżkę i stąd moje pytanie czy mogę to zrobić?
-
@JanuszPolityki Otwórz sobie eksplorator plików. Kliknij prawym na "Ten komputer". Wybierz "Właściwości". W nowo otwartym okienku kliknij na "Zaawansowane ustawienia systemu" po lewej stronie okna. W nowym okienku kliknij "Zmienne środowiskowe". Otworzy się nowe okno z dwiema listami. Na obu listach jest zmienna o nazwie "Path". Zaznacz ją najpierw w pierwszym i kliknij "Edytuj". W nowo otwartym oknie będzie lista ścieżek. Zobacz, czy jest tam stara ścieżka do Pythona. Jeśli tak to ją usuń. Potem to samo ze zmienną "Path" z drugiej listy.
-
@Chris-Kawa Dzięki, faktycznie na pierwszej liście "Zmienne użytkowników" były stare i nowe ścieżki wiec stare usunąłem. Na drugiej liście "Zmienne sytemowe" nie ma nic o Pythonie więc nic nie ruszam. Dla pewności restartuje komputer i gdy odpalam Qt to on nadal woła o starą ścieżkę dostępu choć w zmiennych środowiskowych jej już nie ma a jest tam tylko nowa czyli tylko prawidłowa. Rozumiem z tego (choć się nie znam) że Qt sobie gdzieś zapamiętał błędną ścieżkę i trzyma się tego zapamiętale.