Publikacja własnego programu wykonanego za pomocą QT Creator
-
Witam mam takie pytanie, stworzyłem swoją aplikację w QT Creator i chciałbym ją udostępnić w Internecie bez kodu źródłowego (biblioteki są dynamiczne), aplikacja miałaby być na licencji freeware ale była by taka opcja że jeżeli komuś podoba się ten program do może mi dobrowolnie ustaloną przez siebie kwotę przelać jako dotacja na Paypal. (trochę poczytałem na innych forach i wydaje mi się że tak mogę robić aczkolwiek poprosiłbym o jakiś zapis gdzie to jest napisane), oraz jak pobierałem QT Creator ze strony producenta to w tej ankiecie pierwsze na pewno zaznaczyłem "In-house deployment, private use, or student use" ale reszty nie pamiętam czy to ma znaczenie?
Z góry dziękuję za odpowiedz. -
Cześć, witamy na forum.
reszty nie pamiętam czy to ma znaczenie?
Ta strona jest trochę myląca, bo daje złudzenie, że jest nie wiadomo ile opcji. Naprawdę są 2 podstawowe paczki Qt - komercyjna i opensource'owa i ten "wizard" na stronie "pomaga" Ci wybrać jedną z nich.
Ściągnąłeś paczkę opensource'ową (inaczej musiałbyś się logować swoim kontem komercyjnym w instalatorze), więc możesz używać Qt na licencji GPL albo LGPL. Skoro nie chcesz udostępniać swojego kodu i linkujesz dynamicznie to używasz licencji LGPL (paczka jest ta sama dla obu tak czy inaczej). Tutaj jest link do informacji licencyjnej Qt, a tutaj do warunków licencji, FAQ itp.Licencja LGPL obejmuje tylko bibliotekę Qt. Twój program uzywający Qt może być na dowolnej innej licencji(kompatybilnej z LGPL), w tym również komercyjnej (płatności paypal).
-
Bardzo dziękuję za odpowiedź teraz jest dla mnie wszystko jasne :)