Tworzenie pliku *.exe
-
Witam, napisałem prostą aplikację w Qt - kalkulator liczb zespolonych.
Chciałem podzielić się nią z innymi - wypuścić gotową aplikację o rozszerzeniu .exeW tym celu w Qt Creator wybrałem w opcjach kompilacji zamiast opcji 'Debug' - 'Release'.
Niestety, brakowało jeszcze plików .dll: najpierw 'mingwm10.dll', 'libgcc_s_dw2-1.dll', a w końcu 'QtCore4.dll'
(wszystkie pobrałem z internetu) potem napotkałem na problem, bo wyświetlił mi się komunikat:[quote]
Aplikacja nie została właściwie uruchomiona (0xc000007b). Kliknij OK aby zakończyć aplikację.
[/quote]Jak to naprawić?
-
Wszystkie kroki opisane są w przewodniku w dokumentacji: "link":http://qt-project.org/doc/qt-5/windows-deployment.html.
-
Jeżeli tak jak ja używasz kompilatora MinGW to wybrane biblioteki znajdziesz w folderze : C:\Qt\5.2.0\mingw48_32\bin
-
Ajć, jakoś nie doczytałem tego "wszystkie pobrałem z internetu" to błąd, tak jak mówi turaz należy używać tych samych bibliotek, które uczesniczyły w kompilacji. MinGW nie zawsze jest ze sobą binarnie kompatybilny (zależy od tego, jak został skonfigurowany).
-
[quote]
Aplikacja nie została właściwie uruchomiona (0xc000007b). Kliknij OK aby zakończyć aplikację.
Jak to naprawić?
[/quote]Brakuje ci jeszcze qwindows.dll
ten plik znajduje się np tu: D:\Qt\5.2.0\mingw48_32\plugins w katalogu platforms. Skopiuj ten folder do folderu z plikiem exe -
savior, u mnie taka metoda nie działała, musiałem plik qwindows.dll skopiować do folderu Platforms, a ten folder Platforms powinien znajdować się w folderze z plikiem .exe
-
savior, sorry nie zauważyłem