[Решен] Phonon
-
Здравейте,
Умам следния проблем: доскоро бях на Кубунту и нямах никакви проблеми с библиотеката на phonon, но минах на Убунту и сега не мога да си компилирам програмата която използва phonon.
Дава ми това:
error: phonon: No such file or directory
И в действителност на компютъра няма такава директория, поне не там където е Qt библиотеката.
В синаптик-а виждам, че phonon библиотеката е инсталирана, но някъде си и QtCreator-а, по-точно компилатора не знае къде да я търси. Прочетох някъде това:bq. #include <phonon> refers to a special qt-phonon header package. You need the qt phonon module, not the system phonon module which isn't the same (qt phonon uses an older phonon version) If you cannot find such a package in your distribution, download the Qt-SDK for Linux and create a Makefile that links against the SDK instead of the system Qt libs by using the version of qmake that is shipped with the SDK instead of your system qmake.
От което си правя извода, че на компютъра ми има инсталиран phonon, който не ми върши работа.
На мен обаче не ми се ще да инсталирам SDK-то от сайта на Qt. Инсталирал съм го от репозиторито.
Какво да правя? -
Здравей,
доколкото знам Phonon e абстракция за мултимедия в Qt. Всичко друго, би било платформено зависимо. Така, че не виждам с какво може да я замениш.
Според документацията на Qt 5: "Two APIs are provided for multimedia. The Phonon Multimedia Framework has traditionally been used on desktop platforms. A set of multimedia services provides low-level access to the system's audio system and is often used on mobile devices." ( http://qt-project.org/doc/qt-5.0/qt-overview.html ) Ако имаш план приложението ти да работи само на десктоп системи, мисля че Phonon ще ти върши работа поне до края на Qt 5.x цикъла.