This application failed to start because it could not find or load Qt platform plugin "windows" in "". Reinstalling the application may fix this problem



  • Hi.

    Days ago i started getting this message when i try to open Maya 2016, 2016.5 and 2017 here: This application failed to start because it could not find or load Qt platform plugin "windows" in "".
    Reinstalling the application may fix this problem

    Any way to solve this issue?
    Thx for any help guys ;)


  • Lifetime Qt Champion

    Hi and welcome to devnet

    You should check the installation of Maya to see if there's indeed that platform plugin missing. It should not but that's a starting point.

    Then what did happen between then and now ? Did you install something new ? Did you modify something in Maya's installation folders ?



  • I just installed the maya bonus tools 2017, but its just for the 2017 version of maya and error happens on all 3 version i have here (2016, 2016.5 and 2017). Unistalling it wont solve the problem too. I tried to unistall/reinstall C++ (redistributable) form 2010 to 2015 as some autodesk speciallist said on they forum but the error still showing.


  • Lifetime Qt Champion

    That's why you should check the Qt related content of the installation folders of your different versions of Maya



  • Im not a dev and dont know how use/read Qt code at all. To be honest im here trying to see if this is a known error but i saw a lot of unsolved with the same error here on forum. Are there a way to easilly check the integrity of Qt files inside maya folder ir overwrite all they/revert to default? This error happen because it cant read the path on qt.conf or somehow it cant read/find the qt.config? I mean: maybe if i know the condittions this error shows up, maybe i can understand a little more to have some clue how to solve, etc.


  • Lifetime Qt Champion

    Check the content of the plugins / platform folders.

    One thing you can also do is use Dependency Walker to check if there's anything missing in the folder.

    One of the usual error when deploying is to not use the correct set of .dlls e.g. use the one from Qt Creator rather that the one used for the application development.


Log in to reply
 

Looks like your connection to Qt Forum was lost, please wait while we try to reconnect.