Kłopot z wykorzystaniem API.
-
Witam,
Tak na wstępie - nie jestem niestety informatykiem po studiach. Programuję sobie hobbystycznie różne rzeczy, które przydają mi się w praktyce.Jestem projektantem konstrukcji budowlanych, używam pewnego softu do obliczeń konstrukcji (Robot).
Kiedyś korzystałem z Visual Basica, żeby pisać różne makra za pomocą API jaki dostarcza program Robot. W Excelu, zgodnie z instrukcją było to banalnie proste. Teraz napotkałem schody.Od dłuższego czasu zacząłem zabawę z QT. Dobrze mi idzie pisanie okienkowych aplikacji itp. W pewnym momencie postanowiłem zastosować mojego API.
Naczytałem się w internecie o metodach używania COM w QT (za pomocą ActiveQt).
Rozumiem to tak:
Mam bibliotekę .tlb, którą muszę zaimportować. Wykorzystałem dumpcpp aby stworzyć "namespace" z pliku .tlb. Mam pliki robotom.cpp oraz robotm.h.Problem w tym, że mój robotom.cpp ma rozmiar 270mb ;/
Wrzucając te pliki do mojego projektu następuje crash aplikacji.Raz udało mi się dodać te dane, ale skutkowało to niemożliwością kompilacji. Po zamknięciu taki projekt już nie chciał się odpalić (zawiesza się przy starcie QT). Poczytałem w necie, że są jakieś bugi związane z rozmiarem pliku ale w efekcie nie widzę nigdzie rozwiązania...
Czy istnieje możliwość abym mógł w jakikolwiek sposób korzystać z mojego API? Czy muszę dodawać te pliki, które generuje dumpcpp? A może jest sposób, żeby to łatwo rozbić na mniejsze kawałki?
Trochę zmartwiłem się tym problem. Uczyłem się długo QT i szkoda by było gdybym nie mógł skorzystać z tego API. A do excela wracać nie chcę :)
Z góry dziękuję za pomoc. -
Hi, did you find an answer to this. I am having the same problem :/