[solved (sort of)] Problem building Qt 5.2.1 on the Mac



  • I don't know how/why I keep running up against these... I must be "special" or something...

    So, I'm trying to build Qt 5.2.1 on the Mac (MacSDK 10.8, Xcode 5.0.2), and things hum along quite well, until this happens:
    @...
    /Applications/Xcode.app/Contents/Developer/Toolchains/XcodeDefault.xctoolchain/usr/bin/clang++ -headerpad_max_install_names -Wl,-syslibroot,/Applications/Xcode.app/Contents/Developer/Platforms/MacOSX.platform/Developer/SDKs/MacOSX10.8.sdk -stdlib=libc++ -mmacosx-version-min=10.7 -single_module -dynamiclib -compatibility_version 5.2 -current_version 5.2.2 -install_name /Projects/Qt5.2.1/lib/QtWebKit.framework/Versions/5/QtWebKit_debug -o QtWebKit_debug -F/Volumes/Projects/Qt5.2.1/qt5/qtbase/lib -F/Volumes/Projects/Qt5.2.1/qt5/qtdeclarative/lib -F/Volumes/Projects/Qt5.2.1/qt5/qtmultimedia/lib -F/Volumes/Projects/Qt5.2.1/qt5/qtlocation/lib -F/Volumes/Projects/Qt5.2.1/qt5/qtsensors/lib -framework QtNetwork -framework QtCore -framework QtGui -framework Carbon -framework AppKit -Wl,-force_load,/Volumes/Projects/Qt5.2.1/qt5/qtwebkit/Source/WebKit/debug/libWebKit1_debug.a -L/Volumes/Projects/Qt5.2.1/qt5/qtwebkit/Source/WebKit/debug -Wl,-force_load,/Volumes/Projects/Qt5.2.1/qt5/qtwebkit/Source/WebKit2/debug/libWebKit2_debug.a -L/Volumes/Projects/Qt5.2.1/qt5/qtwebkit/Source/WebKit2/debug -Wl,-force_load,/Volumes/Projects/Qt5.2.1/qt5/qtwebkit/Source/WebCore/debug/libWebCore_debug.a -L/Volumes/Projects/Qt5.2.1/qt5/qtwebkit/Source/WebCore/debug -lxml2 -lxslt -lz -framework IOSurface -framework CoreFoundation -lsqlite3 -framework IOKit -Wl,-force_load,/Volumes/Projects/Qt5.2.1/qt5/qtwebkit/Source/ThirdParty/ANGLE/debug/libANGLE_debug.a -L/Volumes/Projects/Qt5.2.1/qt5/qtwebkit/Source/ThirdParty/ANGLE/debug -Wl,-force_load,/Volumes/Projects/Qt5.2.1/qt5/qtwebkit/Source/JavaScriptCore/debug/libJavaScriptCore_debug.a -L/Volumes/Projects/Qt5.2.1/qt5/qtwebkit/Source/JavaScriptCore/debug -Wl,-force_load,/Volumes/Projects/Qt5.2.1/qt5/qtwebkit/Source/WTF/debug/libWTF_debug.a -L/Volumes/Projects/Qt5.2.1/qt5/qtwebkit/Source/WTF/debug -licucore -framework QtQuick -F/Volumes/Projects/Qt5.2.1/qt5/qtdeclarative/lib -F/Volumes/Projects/Qt5.2.1/qt5/qtbase/lib -framework QtQml -framework QtNetwork -framework QtCore -framework QtGui -framework QtMultimedia -framework QtSql -framework QtPositioning -framework QtSensors -framework OpenGL -framework AGL
    make[4]: Nothing to be done for `all'.
    Undefined symbols for architecture x86_64:
    "", referenced from:
    ˙x in libWebCore_debug.a(RenderingAllInOne.o)
    (maybe you meant: ÿ≤\¡ dÁƒflÑø{]k’’>, ƒ: , ëîi0ˇ{ò9SêÕ?Ñø{Í∫Kõ: , 8IDÈ_Ñø{ˆû∆∆~ê"(Ä"(˜Î|5555¥ëPëIˇ{∑≠§â§HÑø{¥¿±
    ∑ú√ , ÿ9p A_Ñø{Ú9é⁄flÄÄ
    -‘.Ô˜Îˇ{5555œ;I‹8fˇÉ–Q , Ñø{k
    æ™ó:IDRúÑøs¡®∏√ê8Z?P—¯Îˇs====®9Ií?IóˇÉØ8M»düÇ°Ñøs∆»04ÿ9p A_Ñø{Ú9é⁄flÄÄ
    -‘.Ô˜Îˇ{5555œ;I‹8fˇÉ–Q , Ÿêfü…µ?Ñø{∏∏˘Èï9–º7Oí$?Ñfl{Vºaπn7Iî ó$˘„|5555¨^¶êùPöÑ˙#
    @

    The gibberish continues for almost 80,000 lines, takes a breather for a bunch of readable errors like this:
    @ ¥èûÑs¯)hÑ?sû∏„åsêé£é~Ö{€U/flflÑˇzæfl¿>üåsä´[∫Ñ{⁄bßÄøåø{≥˙ı_Ñ_s~0´ˇåø{ùw◊âÑ{j™Í?ˇî_s];Ê˛[˜Î_ú∂Ö%ç≈^ïü{Œï◊Z>ïsyÿm˛åsÎ[/ˇ|fijø"Úeû•k˜zó,fiïΩrUÚæʪÆúRRÂcüº>,–ÚÛ≥|Ö|y¯6ΩÖ}Ň´
    º^ùfirmÊ™^ù^j€˛ùË?çΩiä∫™≠çûj˝ø®bıÛflC¡¡¡¡]‹•≈≈≈fiÑ~rµ¿É§^ï˛rr}ä€>ù~bÚ&c˝ï{o?}wˇî^kq∂'m}{&UÇÔ>Öæz in libWebCore_debug.a(RenderingAllInOne.o)
    "WebCore::RenderText::transformText()", referenced from:
    vtable for WebCore::RenderSVGInlineText in libWebCore_debug.a(RenderSVGAllInOne.o)
    "WebCore::RenderText::styleDidChange(WebCore::StyleDifference, WebCore::RenderStyle const*)", referenced from:
    WebCore::RenderSVGInlineText::styleDidChange(WebCore::StyleDifference, WebCore::RenderStyle const*) in libWebCore_debug.a(RenderSVGAllInOne.o)
    "WebCore::RenderText::setTextInternal(WTF::PassRefPtrWTF::StringImpl)", referenced from:
    WebCore::RenderSVGInlineText::setTextInternal(WTF::PassRefPtrWTF::StringImpl) in libWebCore_debug.a(RenderSVGAllInOne.o)
    ...
    @

    then it resumes the gibberish for another couple thousand lines or so, and ends with a thud here:
    @Nîå[ˇvWåÌÉÿT|zåÁA@¿¿¿å«9 /îÌÉÉ

    pî¨{™∫)êúl{80ëúÌɯxËxêúÌÉ≤:êú.ås΢ÌÒ¨åÛ˝ˇˇÒ¨ÓãX¯¢™–§Oî'–§oúoÌJC§Oú˝˘Å”1≠îøøØ…≠oúÎJcÒrΩÌãI…Ik÷¨{7RΩoúÆ&Rµoú◊÷‹ÿ±§ÌÉêê≠êú\˛^\è§Ks( )
    ld: symbol(s) not found for architecture x86_64
    clang: error: linker command failed with exit code 1 (use -v to see invocation)
    make[4]: *** [../lib/QtWebKit.framework/QtWebKit_debug] Error 1
    make[3]: *** [debug-all] Error 2
    make[2]: *** [sub-api-pri-make_first-ordered] Error 2
    make[1]: *** [sub-Source-QtWebKit-pro-make_first-ordered] Error 2
    make: *** [module-qtwebkit-make_first] Error 2
    @
    The gibberish appears in both the terminal window, and if I save the output and open it in TextWrangler, it looks the same. I tried a couple of different fonts and character encodings in TextWrangler to see if it would change anything, but it didn't.

    Since these seems to be in webkit, and I know I can disable it, I'll do that as a workaround.

    But this is a new level of weird... does it ring any bells with anyone?

    Thanks!

    -Eric



  • So, I did a <code>make clean</code>, did a <code>init-repository -f --no-webkit</code> and started again... this time, I get a very different failure:

    @/Applications/Xcode.app/Contents/Developer/Toolchains/XcodeDefault.xctoolchain/usr/bin/clang++ -c -pipe -g -gdwarf-2 -isysroot /Applications/Xcode.app/Contents/Developer/Platforms/MacOSX.platform/Developer/SDKs/MacOSX10.8.sdk -std=c++11 -stdlib=libc++ -mmacosx-version-min=10.7 -fvisibility=hidden -fvisibility-inlines-hidden -fno-exceptions -Wall -W -fPIC -DQT_NO_MTDEV -DQT_NO_LIBUDEV -DQT_NO_EVDEV -DQT_NO_XCB -DQT_NO_XKBCOMMON -DQT_BUILD_DESIGNERCOMPONENTS_LIB -DQT_BUILDING_QT -DQT_NO_CAST_TO_ASCII -DQT_ASCII_CAST_WARNINGS -DQT_MOC_COMPAT -DQT_USE_QSTRINGBUILDER -DQT_DEPRECATED_WARNINGS -DQT_DISABLE_DEPRECATED_BEFORE=0x050000 -DQT_STATICPLUGIN -DQDESIGNER_COMPONENTS_LIBRARY -DQT_NO_EXCEPTIONS -D_LARGEFILE64_SOURCE -D_LARGEFILE_SOURCE -DQT_DESIGNER_LIB -DQT_WIDGETS_LIB -DQT_XML_LIB -DQT_GUI_LIB -DQT_CORE_LIB -DQT_XML_LIB -DQT_CORE_LIB -I/Volumes/Projects/Qt5.2.1/qt5/qtbase/mkspecs/macx-clang -I. -I../../../../../include -I../../../../../include/QtDesignerComponents -I../../../../../include/QtDesignerComponents/5.2.2 -I../../../../../include/QtDesignerComponents/5.2.2/QtDesignerComponents -I. -I.. -I../../lib/components -I../../lib/sdk -I../../lib/extension -I../../lib/shared -I../propertyeditor -I../../../../shared/qtpropertybrowser -I../../../../shared/qtgradienteditor -I../../../../shared/findwidget -I../objectinspector -I../signalsloteditor -I../formeditor -I../widgetbox -I../buddyeditor -I../taskmenu -I../propertyeditor -I../../../../shared/tools/shared/qtpropertybrowser -I../tabordereditor -I/Volumes/Projects/Qt5.2.1/qt5/qttools/lib/QtDesigner.framework/Headers/5.2.2 -I/Volumes/Projects/Qt5.2.1/qt5/qttools/lib/QtDesigner.framework/Headers/5.2.2/QtDesigner -I/Volumes/Projects/Qt5.2.1/qt5/qtbase/lib/QtWidgets.framework/Versions/5/Headers -I/Volumes/Projects/Qt5.2.1/qt5/qtbase/lib/QtWidgets.framework/Versions/5/Headers/5.2.2 -I/Volumes/Projects/Qt5.2.1/qt5/qtbase/lib/QtWidgets.framework/Versions/5/Headers/5.2.2/QtWidgets -I/Volumes/Projects/Qt5.2.1/qt5/qtbase/lib/QtGui.framework/Versions/5/Headers -I/Volumes/Projects/Qt5.2.1/qt5/qtbase/lib/QtGui.framework/Versions/5/Headers/5.2.2 -I/Volumes/Projects/Qt5.2.1/qt5/qtbase/lib/QtGui.framework/Versions/5/Headers/5.2.2/QtGui -I/Volumes/Projects/Qt5.2.1/qt5/qtbase/lib/QtXml.framework/Versions/5/Headers -I/Volumes/Projects/Qt5.2.1/qt5/qtbase/lib/QtCore.framework/Versions/5/Headers -I.moc/debug -I/Applications/Xcode.app/Contents/Developer/Platforms/MacOSX.platform/Developer/SDKs/MacOSX10.8.sdk/System/Library/Frameworks/OpenGL.framework/Versions/A/Headers -I/Applications/Xcode.app/Contents/Developer/Platforms/MacOSX.platform/Developer/SDKs/MacOSX10.8.sdk/System/Library/Frameworks/AGL.framework/Headers -I.uic -F/Volumes/Projects/Qt5.2.1/qt5/qttools/lib -F/Volumes/Projects/Qt5.2.1/qt5/qtbase/lib -o .obj/debug/formwindow_widgetstack.o ../formeditor/formwindow_widgetstack.cpp
    1 error generated.
    make[7]: *** [.obj/debug/qdesigner_resource.o] Error 1
    make[7]: *** Waiting for unfinished jobs....
    In file included from ../formeditor/formwindow.cpp:58:
    In file included from ../formeditor/qdesigner_resource.h:46:
    ../../lib/shared/qsimpleresource_p.h:57:10: fatal error: 'abstractformbuilder.h' file not found
    #include "abstractformbuilder.h"
    ^
    1 error generated.
    make[7]: *** [.obj/debug/formwindow.o] Error 1
    make[6]: *** [debug-all] Error 2
    make[5]: *** [sub-lib-make_first] Error 2
    make[4]: *** [sub-components-make_first] Error 2
    make[3]: *** [sub-src-make_first] Error 2
    make[2]: *** [sub-designer-make_first] Error 2
    make[1]: *** [sub-src-make_first] Error 2
    make: *** [module-qttools-make_first] Error 2@

    But then I do this:

    @[13] /Projects/Qt5.2.1/qt5% find . -name abstractformbuilder.h
    ./qttools/include/QtDesigner/abstractformbuilder.h
    ./qttools/lib/QtDesigner.framework/Versions/5/Headers/abstractformbuilder.h
    ./qttools/src/designer/src/lib/uilib/abstractformbuilder.h
    @

    So the file exists, but there's no <code>-I</code> to look at any of those directories.

    I just did a make again, on top of the existing build, and got a different error:
    @In file included from aboutdialog.cpp:44:
    ./helpviewer.h:56:10: fatal error: 'QWebView' file not found
    #include <QWebView>
    ^
    1 error generated.
    make[4]: *** [.obj/aboutdialog.o] Error 1
    make[3]: *** [sub-assistant-make_first] Error 2
    make[2]: *** [sub-assistant-make_first] Error 2
    make[1]: *** [sub-src-make_first] Error 2
    make: *** [module-qttools-make_first] Error 2@

    If I had hair, I'd be tearing it out now... time for another <code>make clean</code> and build again...



  • Looks more like you are trying to build Qt 5.2.2, not 5.2.1.

    I can't say about 5.2.2, but the 5.2.1 .tar.gz compiled with no problem, latest Xcode, latest OS.



  • I suppose it could be 5.2.2... I haven't figured <code>git</code> out well enough to be sure. I just know it's from the stable branch of qt/qt5 at qt.gitorious.org.



  • If stable is really broken, you will probably have more chance in the dev mailing list than here with this question.



  • Problem is, I don't know if stable is broken, or if I'm broken! ;)

    But the e-mail list is my next stop if my current rebuilding attempt fails.

    Thanks!

    -Eric



  • So, just to continue the path of weird, I did a clean and rebuild, and now everything builds just fine.

    I hate it when things don't work.
    I love it when things do work.
    But when things work for no reason, I get uncomfortable ;)


Log in to reply
 

Looks like your connection to Qt Forum was lost, please wait while we try to reconnect.