Qt Forum

• Login
    • Search
    • Categories
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Groups
    • Search
    • Unsolved

Solved Prawdopodobnie zła logika programu

Polish
    2
    2
    388
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • D
      damian28102000 last edited by

Witam, mam problem wynikający jak mi się ze złej struktury napisanego przeze mnie programu.

Ustawiłem za pomocą connect, aby po wciśnięciu dochodziło do funkcji, która zajmuje zawsze ponad minutę (analiza zewnętrznych plików). Niestety następstwem tego jest to, że program całkowicie "zamraża się", co przeszkadza m.in. na wyświetlanie jakichkolwiek komunikatów np. na status barze.

Macie jakieś pomysły jak to rozwiązać?

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • Chris Kawa
        Chris Kawa Moderators last edited by

Cześć. Od tego dokładnie są wątki. Długo trwającą funkcję uruchom na innym wątku a na jej końcu wyemituj sygnał do głównego wątku z wynikiem. Jeśli nie chcesz wysyłać sygnału z tamtej funkcji to możesz też utworzyć QFutureWatcher i podpiąć się do jego sygnału finished. Przykład znajdziesz tutaj: QFutureWatcher.

Jeśli chcesz pokazać np. pasek postępu to możesz również z tej funkcji na innym wątku emitować sygnał z procentem a na głównym wątku podpiąć się do niego i aktualizować wartość paska.

1 Reply Last reply Reply Quote 2
        • Chris Kawa
          Chris Kawa Moderators last edited by

Cześć. Od tego dokładnie są wątki. Długo trwającą funkcję uruchom na innym wątku a na jej końcu wyemituj sygnał do głównego wątku z wynikiem. Jeśli nie chcesz wysyłać sygnału z tamtej funkcji to możesz też utworzyć QFutureWatcher i podpiąć się do jego sygnału finished. Przykład znajdziesz tutaj: QFutureWatcher.

Jeśli chcesz pokazać np. pasek postępu to możesz również z tej funkcji na innym wątku emitować sygnał z procentem a na głównym wątku podpiąć się do niego i aktualizować wartość paska.

1 Reply Last reply Reply Quote 2
          • First post
            Last post