Crash when deleteLater() QML Video component in Qt 5.12.4-5.13.1, but not in Qt.5.12.3



  • I create QML video component from within C++

    QQmlComponent component(qmlEngine, QUrl::fromLocalFile("Video.qml"));
    QQmlContext* rootItemContext = QQmlEngine::contextForObject(rootWindow);
    QQuickItem *video= qobject_cast<QQuickItem*>(component.beginCreate(rootItemContext));
    if(video != nullptr) {
       QQmlEngine::setObjectOwnership(video, QQmlEngine::CppOwnership);
       video->setParentItem(rootWindow->contentItem());
       video->setParent(qmlEngine);
       // set video properties...
    }
    component.completeCreate();
    

    video.qml is simple:

    import QtQuick 2.0
    import QtMultimedia 5.13
    
    Video {
        id: video
    
        source: "video.mp4"
        width: 800
        height: 400
        x: 0
        y: 0
        autoPlay: 1
    }
    

    I remove the video later:

    video->deleteLater();
    

    It works exactly as I expect in Qt 5.12.3. But in Qt 5.13 the application crashes.
    I can see in Event Viewer that the problem is with Qt5Muldimedia.dll

    Faulting application name: app.exe, version: 0.0.0.0, time stamp: 0x5d0a9f7a
    Faulting module name: Qt5Multimedia.dll, version: 5.13.0.0, time stamp: 0x5d027ea9
    Exception code: 0xc0000005
    Fault offset: 0x000000000004e740
    Faulting process id: 0xc4c
    Faulting application start time: 0x01d53c821dd1a2fd
    Faulting application path: C:\Program Files\app\bin\app.exe
    Faulting module path: C:\Program Files\qml\qt\Qt5Multimedia.dll
    Faulting package full name: 
    Faulting package-relative application ID: 
    
    Fault bucket 2258054399709010408, type 4
    Event Name: APPCRASH
    Response: Not available
    Cab Id: 0
    
    Problem signature:
    P1: app.exe
    P2: 0.0.0.0
    P3: 5d0a9f7a
    P4: Qt5Multimedia.dll
    P5: 5.13.0.0
    P6: 5d027ea9
    P7: c0000005
    P8: 000000000004e740
    P9: 
    P10: 
    

    I wonder whether the way I remove the video component is wrong or there is a bug in Qt 5.13?
    How can I investigate more what really happens there?
    I also add that I remove video component when it is playing, but stopping before delete does not change anything.


  • Qt Champions 2018

    @ChrisTof said in Crash when deleteLater() QML Video component in Qt 5.13, but not in Qt.5.12.3:

    How can I investigate more what really happens there?

    Run through debugger and take a look at stack trace after the crash



  • For some reason I can debug Qt 5.12.3, but when I try to run debug on 5.13 then:

    Unable to create a debugging engine.
    

    I have already added 'Debugging Tools for Windows'.


  • Qt Champions 2018

    @christof And the correct debugger is set in the Kit?



  • It wasn't. Got the debugger working.
    0_1565267357470_bugQt5_13.PNG
    The image was taken during debugging 5.13.0.
    The same code executed under 5.12.3 runs without any error.



  • In Qt 5.13.1 the error still persists. Any ideas why that happens?



  • I'm facing a similar issue but with pure QML code. The application crashes just after removing the QML Component containing the video item. Problem persists both in qt 5.12.4 and qt 5.13.1



  • Furthermore i can confirm that also in my case, the code works properly with qt 5.12.3. It does seem a regression introduced from qt 5.12.4.
    @ChrisTof could you confirm that the problem persist in qt 5.12.4 also in your case?



  • Yes, I can confirm the problem persists in qt 5.12.4.
    I reported the issue: https://bugreports.qt.io/browse/QTBUG-78207



  • Fix will be introduced in 5.13.2 and 5.14.0 Alpha.
    If you do not want to wait, you can make needed changes to the source code and built it yourself.
    In file: src/plugins/common/evr/evrcustompresenter.cpp change line 1146 from

    if (m_renderState == RenderStopped && m_surface->isActive()) {
    

    to:

    if (m_renderState == RenderStopped && m_surface && m_surface->isActive()) {
    

    See issue for more information.


 

Looks like your connection to Qt Forum was lost, please wait while we try to reconnect.